Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Blues Alive sází na americké legendy. A popřeje Stounům k osmdesátinám

G. Love foto: Blues Alive

Festival Blues Alive, který proběhne od 16. do 18. listopadu již posedmadvacáté, nabídne na dvou pódiích v šumperském Domě kultury celkem přes třicet účinkujících. „Uvedeme velké americké bluesové hvězdy, ať už jejich vůbec první tuzemský koncert, nebo naopak návraty s jinou sestavou či programem,“ říká ředitel festivalu Vladimír Rybička.
  13:00

Jako hlavní hvězdy vystoupí po dvaceti sedmi letech od prvního tuzemského koncertu americká legenda blues, funku a hip hopu G. Love & Special Sauce, americký bluesový zpěvák Robert Finley, který nedávno vydal skvěle přijaté nové album Black Bayou produkované frontmanem The Black Keys Danem Auerbachem (který Finleyho také v jeho šedesáti letech objevil), americký kytarista a trojnásobný držitel posledních Blues Music Awards Tommy Castro a The Painkillers, kytarista, banjista a mandolinista Alvin Youngblood Hart, bluesrockový kytarista Bernard Allison nebo poprvé na Blues Alive v čele samostatného projektu saxofonista a zpěvák Jimmy Carpenter.

Hlas ze starých dobrých časů. Robert Finley na novém albu opět dokazuje, že není žádný nastrčený panák

Návštěvníci uvidí také turné hudebníků z Chicago Blues Festivalu nebo jeden z prvních evropských koncertů dua Memphissippi Sounds, tedy Camerona Kimbrougha a harmonikáře Damiona „Yella P“ Pearsona.

Gratulace Jaggerovi a Richardsovi

Jak se již stalo tradicí, také letošní ročník festivalu Blues Alive nabídne unikátní jednorázový projekt. Tentokrát koncertně oslaví osmdesáté narozeniny dvou velikánů světového rocku a blues Micka Jaggera a Keithe Richardse, frontmanů kapely The Rolling Stones. Poctu připravuje kytarista, zpěvák a producent Honza Ponocný, který k ní přizval přední hudebníky české scény.

Podle pořadatelů „nepůjde o revival The Rolling Stones, ale především o představení jejich autorského mistrovství, zejména na skladbách ze sólových alb obou frontmanů“. Speciálním hostem koncertu bude izraelsko-americká zpěvačka Mikey Ariel.

Program nabídne i zajímavé crossoverové soubory křížící blues s jinými žánry, například americké GravelRoad nebo francouzské kapely Delgres a Shaggy Dogs.

Festival tradičně představuje i nové tváře scény, mezi nimi budou brilantní britsko-norský kytarista Krissy Matthews, australská zpěvačka a slidekytaristka Kara Grainger, šestičlenná formace ze západu Čech Steven’s nebo další kapely vzešlé z vyhledávací soutěže Blues Aperitiv.

Legendární český bluesrockový kytarista Jan Martinek na festivalu ve speciálním projektu oslaví své letošní sedmdesáté narozeniny.

Autor: