Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Festival v Cannes začal nesoutěžním filmem Robin Hood

Kultura

  21:15
CANNES - V jihofrancouzském letovisku Cannes začal 63. ročník místního filmového festivalu, označovaného za největší podnik svého druhu na světě. O nejvyšší ocenění, Zlatou palmu, se bude letos ucházet 19 filmů. Česká republika není v hlavních soutěžních kategoriích zastoupena.

Festival v Cannes, porota Russell Crowe a Cate Blanchettová foto: Reuters

Na festival se znovu sjela plejáda filmových hvězd, jejichž příchod - a u dam oblečení - sledovaly před festivalovým palácem davy filmových fanoušků a zvědavců. Ti měli možnost vidět například australský pár Russell Crowe a Cate Blanchettová, který hraje hlavní role v zahajovacím, ale nesoutěžním snímku Robin Hood, festivalovou porotu v čele s americkým filmařem Timem Burtonem, mexickou herečku Salmu Hayekovou, britskou držitelku Oscara Helen Mirrenovou a mnohé další. Během festivalu mají přijet další slavné osobnosti včetně třeba Woodyho Allena, Brada Pitta a Johnnyho Deppa.

Festival oficiálně zahájila britsko-francouzská herečka Kristin Scott
Thomasová. Účastníci zahajovacího večera pak měli možnost zhlédnout nové zpracování příběhu o šlechetném zbojníku Robinu Hoodovi z dílny britského režiséra Ridleyho Scotta. Celý večer má uzavřít velká slavnost na pláži u hotelu Majestic.

Porota
Festival v Cannes, porota

První soutěžní filmy přijdou na pořad ve čtvrtek. Budou to Ž'-Čao
Čchung-Čching (Čchungčchingské blues), který natočil čínský režisér Wang Siao-šuaj, a Tournée (Na turné) od francouzského režiséra a herce Mathieua Amalrika. Francie je v hlavní soutěži zastoupena ještě dalšími třemi filmy, z nichž jeden, Hors-la-loi (Mimo zákon) od francouzsko-alžírského tvůrce Rachida Bouchareba, vzbudil už předem ve Francii kontroverze, protože se dotýká citlivé otázky francouzské koloniální nadvlády nad Alžírskem.

Silně je zastoupena také východní Evropa včetně Ruska a takzvaný třetí svět. Z obrovské americké produkce byl do hlavní soutěži vybrán jen jeden film.

Politické kontroverze nekončí u Boucharebova filmu. Na festival nepřijede italský ministr kultury Sandro Bondi, čímž protestuje proti tomu, že se tambude promítat italský dokumentární snímek Draquila. Snímek je velmi kritický ke způsobu, jakým se italský premiér Silvio Berlusconi postavil k důsledkům loňského silného zemětřesení ve městě LúAquila.

Vzkaz Íránu: Propusťte režiséra
Kromě toho předseda poroty Tim Burton i francouzští ministři zahraničí a kultury vyzvali Írán, aby propustil zadržovaného opozičně orientovaného režiséra Džafara Panahího, který byl do poroty také pozván. Panahího křeslo zůstalo na pódiu demonstrativně prázdné.

Festival potrvá do 23. května. Souběžně s různými soutěžními i nesoutěžními kategoriemi se v Cannes pořádá i mezinárodní filmový trh.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!