Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Film o stíhání bin Ládina si důrazně říká o Oscara

Kultura

  13:00
NEW YORK - Ještě nebyl uveden do kin, přesto má film režisérky Kathryn Bigelow rostoucí šance na úspěch při únorovém udělování cen americké filmové akademie.

Z filmu Zero Dark Thirty foto: Universal Pictures

Snímek Zero Dark Thirty o pronásledování Usámy bin Ládina, který natočila Kathryn Bigelow, se ve středu stal nejlepším filmem roku v hlasování organizace newyorských filmových profesionálů a akademiků National Board of Review.

Cena zvyšuje šance filmu, který ještě nebyl uveden do kin, na úspěch při příštích Oscarech v únoru. Thriller v pondělí získal i ocenění newyorských filmových kritiků. Kathryn Bigelow už triumfovala při Oscarech před čtyřmi lety dramatem z irácké války Smrt čeká všude.

Z filmu Zero Dark Thirty

National Board of Review také vyhlásil Bigelowovou nejlepší režisérkou a Jessiku Chastainovou, která ve filmu hraje agentku Ústřední zpravodajské služby (CIA) na stopě šéfa Al-Káidy, nejlepší herečkou.

Opět bodovala Hanekeho Láska

Cenu za herecký výkon dostal Bradley Cooper za úlohu bývalého učitele trpícího maniodepresivní psychózou ve filmu Silver Linings Playbook. Tento film také přinesl cenu za adaptovaný scénář Davidu Russellovi. Za výkony ve vedlejších rolí byli odměněni Leonardo DiCaprio za úlohu ve snímku Quentina Tarantina Nespoutaný Django a Ann Dowdová, která hraje ve snímku Compliance.

Cenu pro nejlepší zahraniční film si odneslo drama rakouského režiséra Michaela Hanekeho Láska, které minulou sobotu ovládlo také Evropské fiilmové ceny.

National Board of Review byl založen už v roce 1909 na podporu filmu jako umělecké formy. Je jednou z prvních organizací, která před Oscary vyhlašuje své ceny.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...