Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Filmaři dostanou lekci od Havla

Kultura

  10:06
KARLOVY VARY/PRAHA - Zítra začíná v Karlových Varech čtvrtý ročník mezinárodní přehlídky studentských filmů Fresh Film Fest. Filmy do programu letos vybíral i Václav Havel.

Gympl. Na Fresh Film Festu bude mít předpremiéru novinka režiséra Tomáše Vorla (na snímku Tomáš Matonoha a Eva Holubová). foto: FalconReprofoto

Během pěti dnů - od 22. do 26. srpna - se v sedmi karlovarských sálech promítne na dvě stě filmů, třiačtyřicet z nich bude soutěžit o jednu z cen určenou nejlepším studentským filmům. Před čtyřmi lety se studenti FAMU pokusili resuscitovat tradici velké mezinárodní přehlídky snímků filmových škol. O tom, že se jim to podařilo, svědčí například stoupající zájem filmařů o akci - začínajících, ale i těch zkušených. „Letos se na Fresh Film Fest přihlásilo 678 snímků, to je o 150 víc než loni. Nejpočetněji bylo zastoupeno Německo, ale filmy přišly i z takových lokalit, jako je Argentina, Singapur nebo Jihoafrická republika,“ říká umělecký ředitel přehlídky Jan Stehlík.

Do Karlových Varů se kromě řady tvůrců snímků vybraných do programu chystá i několik významných osobností, v jejichž silách je změnit mladým filmařům život. Váženým hostem bude například Laurent Jacob, iniciátor a ředitel studentské sekce Cinefondation, která je součástí hlavního programu festivalu v Cannes.

Kromě Jacoba přijedou i lovci talentů z Berlinale, festivalu Premiers Plans a několika zahraničních produkčních a distribučních společností. „Od prvního ročníku tvrdíme lidem: přijeďte na Fresh Film Fest, a uvidíte, kdo bude za rok nebo za dva určovat směr světové kinematografie. Buďte u odhalování jeho talentu,“ připomíná strategii Fresh Film Festu jeho ředitel Martin Pošta.

A které nadějné české tvůrce mohou letos lovci talentů na Fresh Film Festu objevit? V sekci nových animačních technik Theatre Optique bude soutěžit Miloš Tomi´ s filmem Plivnutí polibkem a Zdeněk Durdil a jeho Rádio Kebrle. Dvě ženy se zúčastní soutěže snímků ze zemí střední a východní Evropy: Jitka Rudolfová představí film Marta a Berta 26, s nímž vyhrála poslední festival FAMU, Viera Čákanyová uvede film Under Underground. V nejprestižnější hlavní soutěžní sekci Fresh Film Festu ale českého zástupce nenajdeme. „Domácí snímky letos nedokázaly v očích výběrové komise obstát, zahraniční konkurence byla silná,“ vysvětlil Jan Stehlík.

Mnoho snímků studentů českých filmových škol uvidíme v nesoutěžních sekcích. Do hlavní soutěže se ovšem probojovaly hned dva filmy ze Slovenska (O Soně a její rodině Daniely Rusnokové a Cheese režiséra Milana Baloga), přestože slovenská kinematografie už řadu let stagnuje.

Na přehlídce bude mít předpremiéru i několik „nestudentských“ snímků. Divákům se tu představí celovečerní debut výtvarníka a performera Petra Nikla Mozartovo rekviem, který jeho tvůrce charakterizoval jako „balet loutek, věcí a živlů“.

Na závěr přehlídky se bude promítat nedávno dokončený snímek Tomáše Vorla Gympl, ten se do kin chystá na konci září.

Do sekce Lekce, v níž výrazné osobnosti upozorňují na nejdůležitější díla české filmové historie, letos vybíral snímky dramatik a bývalý prezident ČR Václav Havel. Díky jeho volbě tedy diváci uvidí snímky Daleká cesta Afréda Radoka nebo O slavnosti a hostech Jana Němce. Na návštěvníky Fresh Film festu čeká i workshop Jana P. Muchowa na téma filmová hudba, další dílna se bude věnovat filmovým titulkům. Kompletní informace o programu i doprovodných akcích a možnosti akreditace lze nalézt na www.freshfilmfest.net.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.