Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Filmové debuty o milostných peripetiích

Kultura

  10:32
PRAHA - Dva nové české snímky, kterými debutují mladí tvůrci, se právě natáčejí v Praze a okolí. V nemocnici na Karlově náměstí dokončuje komedii Chyťte doktora! Martin Dolenský a Jan Prušinovský právě zahájil práci na filmu František je děvkař.

Chyťte doktora. foto: BontonfilmReprofoto

Hlavním tématem komedie Chyťte doktora jsou peripetie milostných vztahů. „Žánrově se chceme zařadit k filmům Jako jed a sérii ,Básníků‘, vysvětluje kameraman Antonín Chundela. Snímek je nyní v poslední fázi, zbývá však natočit zásadní scény v nemocnici. Gynekolog Michal Goldberg (Michal Malátný) musí řešit následky manželské nevěry.

„Podaří se mi přivést do jiného stavu pacientku a tím se nastartuje koloběh událostí,“ komentuje svou roli hlavní představitel Michal Malátný, člen kapely Chinaski a někdejší absolvent DAMU. Komplikované srdeční záležitosti bude Michal Goldberg ve filmu řešit ve třech epizodách: diváci se s ním vrátí v jednom dni třikrát na stejné místo a pokaždé se příběh bude odvíjet jiným způsobem. Ve filmu se objeví i skladby z nové desky Chinaski a vznikne i hudební klip s použitím záběrů z filmu.

„Potěšilo mě, že si někdo vzpomněl, že jsem i herec a nehraju jen na kytaru. Scénář jsem měl doma čtyři roky. Vždycky řekli, na podzim se bude točit, pak na jaře, tak jsem se smířil s tím, že už to nebude, a letos to vyšlo.“ Zajímavou dvojroli vytvoří Tatiana Vilhelmová, která hraje manželku i milenku záletného doktora. „Rozhodli jsme se, že milenka bude svérázná a nebude brát ohledy, což u milenek bývá.

Manželku jsme udělali starostlivou, protože řeší úplně jiné věci – nejen sebe, ale celou rodinu. „Počkala jsem, co se mnou vizuálně vyvede umělecká maskérka Lea Dušáková, že podle toho pak něco naskočí. Dlouho jsme přemýšleli, jak kterou udělat. Milenka by měla být tedy černovlasá s ostrými rysy a manželka je jemnější, baculatější, má světlé vlasy, brýle. Je botanička, asi rok po porodu,“ popisuje své postavy Vilhelmová.

V dalších rolích se objeví například Iva Janžurová coby matka manželky hlavního hrdiny, jeho nadřízeného a primáře gynekologického oddělení ztvární Luděk Sobota. Režisér a také autor scénáře Martin Dolenský absolvoval režii na pražské FAMU středometrážním filmem Jedna vánoční a v dalších letech točil dokumenty, hudební videa a psal scénáře. V kinech se Dolenského debut objeví už 29. listopadu.

Režisér Jan Prušinovský napsal titulní roli snímku František je děvkař přímo na tělo Josefu Poláškovi, který ve filmu ztvárňuje postavu nenapravitelného sukničkáře. „František Soukenický, povoláním psychiatr, si vždycky vybíral ženy, které za to stály. Přesněji řečeno – ony si vybíraly jeho. Všechny je miloval, ale některé se mezi sebou bohužel kryly. Není tedy divu, že jednoho dne přišel o lékařský diplom, střechu nad hlavou a vlastní ženu,“ říká o své roli herec.

Autor námětu, scenárista a režisér Jan Prušinovský dodává: „Scénář k filmu jsem se pokoušel napsat s nadsázkou a humorem, někdy možná až trochu absurdním. Místy jsem se trochu zapomněl, takže jsou tam i dramatická místa.“ V dalších rolích se představí Ela Lehotská, Martin Pechlát, Zdena Hadrbolcová, Leoš Noha, Marika Procházková, Arnošt Goldflam, Petr Čtvrtníček. Hudbu pro film složí Petr Hapka. Prušinovský dokončuje scenáristiku a dramaturgii na pražské FAMU, několikrát byl oceněn za svůj studentský snímek Nejlepší je pěnivá a podílel se i na scénáři Rafťáků. František je děvkař by měl jít do kin začátkem března.

Autoři: