Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Guma Guar, hlava v těle, moje těhotná sestra a válka squatů v klubu K4

Kultura

  8:57
PRAHA - Ve středu 16. prosince vystoupí v novém studentském klubu K4 v Celetné ulici v Praze výtvarně-hudební aktivistická skupina Guma Guar a lo-fi elektronický minimalista Head In Body ve společnosti baskytaristky My Sister Is Pregnant. Mezi hudebními bloky proběhne projekce dokumentu Jana Hanuše Squat Wars.

Head in Body + My Sister Is Pregnant foto: Reprofoto

Guma Guar je umělecko-aktivistická skupina působící v Praze. Od svého založení v roce 2003 se zabývá kritikou systému a ironizováním mediálního světa. Kromě množství výstav a streetartu se také účastní ilegálních freeparties. Hudebně se prezentuje breakcorem, tedy svébytným žánrem elektronické hudby, postaveným na extrémně rychlém beatu, komplikované rytmické a melodické kompozici.

Undergroundový hudební styl, jenž vyrůstal z hardcore/punkové komunity dnes již představuje svébytnou hudební formu stojící na pomezí elektroniky, industriálu, IDM či konceptuálního umění. Právě vizuální složka, jenž vystoupení Guma Guar doprovází, koresponduje s jejich aktivistickými a výtvarnými tendencemi, stejně jako angažmá vokalistky Mikatchou. Více o projektu na myspace.com/groupegumaguar.

Skrývám se, abych byl objeven
Head In Body je černý kůň pražského vydavatelství KLaNGundKRaCH, jemuž zde loni vyšlo debutové CD (Head in Body, 2008). Ledabylá zvuková produkce, minimalistické prostředky a estetika glitche na něm nabourávají i introvertně-extrovertní hlasovou linku, a dochází k znepokojivému setkání strojového chladu a osobního gesta. Inspirace současnou elektronickou hudbou, především jejími hybridními žánry, se zvláštně doplňuje se zálibou ve falešnosti a masce – od drzosti hrát na playback až po přizvání My Sister Is Pregnant ke striktně osamělému projektu. Head in Body tak po svém naplňuje nepřiznané krédo hudebního izolacionismu – skrývám se, abych byl objeven. Více na adrese myspace.com/headinbody.

Squat Wars je nový krátký dokument Jana Hanuše, který se na ploše sedmadvaceti minut věnuje historii squatingu v Praze. Podrobněji pak ve vzpomínkách obyvatel/ek a archivními materiály představí Miladu, Zenklovku a Ladronku. Více na 2h.bloguje.cz.

Autoři:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...