Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Život šel, jak šel. Vždycky jsem byla vděčná za to, co mě potkalo, říká stoletá herečka Alexandra Myšková


Alexandra Myšková | foto: Archiv Alexandry Myškové

Premium Rozhovor
Herečka a pedagožka Alexandra Myšková oslaví 4. dubna sté narozeniny. Někdejší členka Městských divadel pražských od roku 1969 působí a žije v Norsku, kde ještě donedávna až do svých dvaadevadesáti let učila na divadelních školách.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Za paní Myškovou jsem přijela do lázní ve Vráži u Písku, kde našla své přechodné útočiště. Koronavirus jí totiž prozatím znemožnil návrat do milovaného Norska, po kterém se jí prý hodně stýská. Teď očekává příjezd rodiny, která s ní úctyhodné výročí oslaví. Je v úžasné duševní a fyzické kondici, má skvělou paměť a pamatuje si všechny inscenace, v kterých hrála, protože ji to prý vždy bavilo. 

Každý den cvičí a chodí na procházky se psem. Skutečně je nesmírně pozitivní, říká, že si nikdy nestěžovala a ničeho nelitovala, všechno brala tak, jak to přicházelo. Možná i to je recept na dlouhověkost. I když dnes přiznává, že ji velmi trápí ruská invaze na Ukrajině, říká, že se rázem ocitla v roce 1938. Cítí stejnou atmosféru strachu.

Lidovky.cz: Jak jste se vlastně dostala do Norska?
V roce 1968 přijela na DAMU divadelní škola z Osla a napřesrok nás pozvali, abychom přijeli k nim. Jeli jsme tam s inscenací Langrovy Periférie v režii Jana Kačera a v nastudování tehdejšího absolventského ročníku, kde byl třeba Viktor Preiss, Jiří Štěpnička, Lenka Termerová. Než jsme z Osla odjeli, nabídli mi, zda bych nechtěla v létě i s dětmi přijet, že by mně najmuli chatu. To byla krásná nabídka, kterou jsem přijala. A hned první večer se mě rektor zeptal, jestli bych tam nechtěla učit jako hostující pedagog. Řekla jsem, že pokud mě divadlo pustí a dá mi dovolenou, tak ráda.

Alexandra Myšková

Divadlo mě uvolnilo, já jsem se začala učit norsky a na podzim odjela do Norska. Děti tam začaly chodit do školy, pak mně to prodloužili o další půlrok. A při další žádosti o prodloužení mi z Prahy sdělili, že ministerstvo trvá na tom, že si musím přijet osobně prodloužit doložku. To jsem odmítla, protože jsem nechtěla v Oslu nechat děti, a tak se ze mě stal emigrant. Za čtyři roky jsem dostala norské občanství, takže už je to padesát dva let a pořád nevím, jak za to děkovat.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se