Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Hudební přehlídka Struny podzimu tentokrát zajódluje

Kultura

  16:20
PRAHA - Ve světové premiéře uvede festival Struny podzimu vystoupení trojice umělců, která se věnuje novému podání známého jódlování. Trio Erika Stucky, Noldi Alder a Christian Zehnde kombinuje tradiční alpské vokální techniky s experimentálním hudebním projevem. Hlavní hvězdou přehlídky, která se v Praze uskuteční od 22. září do 20. listopadu, pak bude americká jazzová zpěvačka Cassandra Wilson.

Erika Stucky foto: Felix Streuli

Festival, který se vedle klasiky věnuje také jazzu i hudebnímu a pěveckému experimentu, zavítá kromě Stavovského divadla, Rudolfina a Pražské křižovatky i do Veletržního paláce. Přehlídku zahájí premiérový projekt Ivy Bittové a Pražské komorní filharmonie. Z dalších hostů pořadatelé vyzdvihují izraelského houslového virtuosa Gila Shahama či italského skladatele a pianistu Ludovika Einaudiho, který je srovnáván s minimalisty Philipem Glassem a Michaelem Nymanem.

Jazzová zpěvačka Wilson patří se svým kontraaltem k významným osobnostem současné světové jazzové scény. V rámci festivalu představí 31. října v Rudolfinu především jazzové standardy. Dalším debutujícím interpretem v Praze bude Einaudi, který podle uměleckého ředitele festivalu Marka Vrabce oslovuje široké publikum.

V premiéře uvede festival také hudební divadlo Schwarz auf Weiss známého německého skladatele a divadelního režiséra Heinera Goebbelse. O nastudování a provedení za přítomnosti autora se postarají komorní orchestr Berg a režijní tandem Skutr. Další českou premiérou bude melodrama Richarda Strausse Enoch Arden na slova anglického básníka Alfreda Lorda Tennysona a v provedení známého britského herce Michaela Yorka. Straussovo melodrama doplní klavírním cyklem Leoše Janáčka Po zarostlém chodníčku mladý český pianista Libor Nováček.

Přehlídka také tradičně nabídne pohled na tvorbu a umělce na prahu mezinárodní umělecké dráhy, tentokráte jazzmana Ondřeje Pivce. Zazní i konfrontace tradiční a moderní interpretace hudby na koncertu nazvaném 415 versus 442!. Čísla vyjadřují rozpětí tónů v jednotkách kmitočtu, jimiž se odlišují klasické a moderní ladění.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!