Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Hvězda Hanebných panchartů si zahraje ve filmu Jan Žižka

Kultura

  16:20aktualizováno  17:08
PRAHA - V historickém filmu Petra Jákla Jan Žižka se po boku amerického herce Bena Fostera a britského herce Michaela Cainea objeví německý herec a režisér Til Schweiger známý ze snímků Klepání na nebeskou bránu, Hanebný pancharti, Vikingové, Král Artuš nebo Lara Croft. V Jáklově filmu ztvární postavu Rožmberka. Ve středu o tom za tvůrce informovala Jana Šafářová.

Til Schweiger ve filmu Hanebný pancharti. foto: The Weinstein Company

Producent a režisér Jákl začne film natáčet v pondělí 17. září a s jeho uvedením do kin počítá v roce 2020. Nedávno oznámil, že pro titulní roli získal amerického herce Fostera a pro fiktivní postavu Lorda Borše, pravou ruku krále Václava IV. a bojovníka za práva obyčejných lidí, držitele dvou Oscarů Cainea. Caine by se měl podle dřívějšího vyjádření Šafářové zúčastnit zářijové části natáčení.

Pravá ruka krále Václava. V Jáklově filmu Jan Žižka bude hrát oscarový Michael Caine

Schweiger patří mezi nejuznávanější německé herce současnosti. Před filmovými kamerami se pohybuje od počátku 90. let, první mezinárodní film, ve kterém si zahrál, byl Jidášův polibek z roku 1998 a od té doby natočil řadu filmů, mimo jiné s Bradem Pittem nebo Angelinou Jolie. Posledních 20 let je také režisérem a producentem.

Film Jan Žižka bude spolu s Jáklem produkovat hollywoodský producent Cassian Elwes, který stojí za desítkami známých filmů, jako je například Klub poslední naděje.

Jákl, autor hororu Ghoul a thrilleru Kajínek, začal už před rokem s náborem tisíců komparsistů. S rozpočtem ve stovkách milionů korun má být jeho připravovaný film nejdražším projektem v historii české kinematografie. K dosud nejnákladnějším filmům ve střední Evropě patří koprodukční snímek Juraje Jakubiska Bathory, který měl rozpočet zhruba 328 milionů korun. V kinech ho vidělo 912.000 lidí.

Žižka byl námětem několika filmů. Nejznámější je husitská trilogie režiséra Otakara Vávry Jan Hus, Jan Žižka a Proti všem, kde Žižku hrál Zdeněk Štěpánek.

Autor: