Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Hvězdou festivalu Respect bude zpěvák Duquende

Kultura

  14:00
Festivalu Respect, který se bude v červnu konat na pražském ostrově Štvanice, představí několik objevů i uznávané umělce world music.

Flamenkový zpěvák Juan Rafael Cortés alias Duquende foto: respectmusic.cz - Jacob Crawfurd

Mezi největší hvězdy 15. ročníku festivalu Respect, který se bude v Praze konat 16. a 17. června, patří španělský flamencový zpěvák Juan Rafael Cortés, vystupující pod jménem Duquende.

Jedním z hlavních cílů festivalu Respect, jehož vizuální kampaň i v letošním roce doprovází slogan Hudba dělá člověka!, je možnost poznání odlišných hudebních tradic a směrů.

Archaické bubny a levné klávesy

Během dvou dnů se na Štvanici vystřídá řada umělců z Afriky, Asie i Evropy, z nichž většina v České republice koncertuje poprvé. Energický koncert slibují členové skupiny Jagwa Music z Tanzanie, kteří pomocí důmyslného propojení archaických bubnů s lacinými klávesami Casio a megafonů předvedou vlastní odnož afro punku a trance rapu, s níž zaujali na dánském festivalu Roskilde.

V Praze vystoupí také skupina dětí z bulharských romských ghett Karandila Jr. Původně školní projekt koncipovaný jako záchrana mizející kultury založil trumpetista Angel Tichaljev, který kolem sebe shromáždil sestavu 17 dětí hrajících balkánskou dechovkou obohacenou o jazzové harmonie. Festival dále například nabídne indický ansámbl Terah Taali, jenž tvoří ženy v pestrých krojích ověšené zvonky a miniaturními činely, které se pohybem rozeznívají.

Autor: