Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

I dinosauři mohou mít koronavirus. Filmaři nového Jurského světa utratili jen za testování 3 miliony dolarů

Kultura

  5:00
LOS ANGELES - Ukázku toho, jak se může hollywoodským filmařům prodražit natáčení během koronavirové pandemie, ukazuje příklad třetího Jurského světa s podtitulem Nadvláda (Jurassic World: Dominion). Jen za testy nechal štáb 3 miliony dolarů (zhruba 69 milionů korun).

Ostrovu Nublar hrozí zánik pod lávou a popelem. Snímek Jurský svět: Zánik království (2018). foto: Universal Pictures

Snímek Jurský svět: Nadvláda je třetím filmem v sérii a šestým, když do ní počítáme i filmy Jurský park. Fanoušky dlouholeté série láká hlavně na to, že se vrátí ještě víc oblíbených postav, jmenovitě paleontolog Alan Grant (Sam Neill) a paleobotanička Ellie Sattlerová (Laura Dernová). 

Raptoří hra na schovávanou. Snímek Jurský svět: Zánik říše (2018). Režie: Juan...
Owen (Chris Pratt) a jeho „svěřenkyně“ Blue. Snímek Jurský svět: Zánik říše...

Natáčení filmu pozastavil covid-19 již v březnu. Když se v červnu produkce znovu rozběhla, došlo na úsporná opatření, jako zmenšení štábu na place. Největším omezením filmařů byla ale nutnost neustále dělat všem členům produkce testy na virus. To se, jak se ukázalo, pořádně prodraží.

Podle magazínu The Hollywood Reporter vyšla bezpečnostní opatření kvůli koronaviru studií Universal Pictures na zhruba 5 milionů dolarů. Celé 3 miliony z toho tvoří samotné testy. Podle producenta  Patricka Crowleye se všichni členové štábu musí nechat otestovat třikrát týdně. Na pravidelné testy musí kvůli natáčení chodit i zaměstnanci hotelu na Maltě, kde je štáb během natáčení ubytovaný. 

Crowley zároveň dodal, že studio Universal Pictures v tomto případě není na peníze skoupé, protože nebere ochranu svých zaměstnanců na lehkou váhu. 

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...