Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Islanďan Ólafur Arnalds míří do Prahy. Představí své nové album

Kultura

  20:00
Festival Spectaculare připravil na podzim další koncert ze série Spectaculare Night. Islandský skladatel Ólafur Arnalds se po třech letech vrátí do Prahy, tentokrát sólově s novým albem v rámci světového turné All strings attached.

Ólafur Arnalds foto: Archiv Ólafura Arnaldse

Ólafur Arnalds, rodák z malého města Mosfellsbær na západě Islandu, vystudoval klavír a poté si na několik let vyzkoušel roli metalového bubeníka. Ke klavíru se ale nakonec vrátil a přidal k němu elektroniku, smyčce a samply. V roce 2007 debutoval albem Eulogy for Evolution, hudebním přemítáním o zrodu a smrti, na kterém se poprvé představil jako výrazný skladatel podmanivé neoklasické hudby s artrockovým gestem. 

Koncert Ólafura Arnaldse proběhne v pátek 12. října ve velkém sále Lucerny v rámci Spectaculare Night, off-programu hudebního festivalu Spectaculare, který do Prahy každoročně přiváží žhavá jména současné světové elektronické, ambientní, experimentální jazzové a soudobé hudby ve spojení s projekcemi a vizuálním uměním. Jeho šestý ročník se připravuje na začátek roku 2019 opět na různých lokalitách po celé Praze. 

Na svém novém albu re:member si Arnalds pohrává s novým prvkem, který doposud ve své hudbě nevyužíval. Tím je semi-generativní hudba vytvářená prostřednictvím technologie, na které s ním spolupracoval vývojář Halldór Eldjárn. Poslední dva roky jeho tým vyvíjel tzv. „self-playing“ klavír, který je zároveň kompozičním nástrojem i inovativním prvkem živého vystoupení. 

„Tyto dva speciální klavíry jsou pro mne součástí kreativního procesu, který mě nutí zkoušet nové a často překvapující věci. V živém vystoupení hrají právě ony stěžejní roli, a to zejména kvůli jejich generativnímu charakteru – pokaždé, když na ně hraji, je to jiné. Každé vystoupení je tak jedinečné,“ doplňuje islandský skladatel Arnalds.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...