Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Izraelská loutkářka okouzlila Formany, půjčí jí Tajemství

Kultura

  10:30
PRAHA - Tlačný člun TC 1100 přebudovaný na loď bratří Formanů Tajemství bude hostit přední izraelskou loutkářku, herečku a zpěvačku Yael Rasooly.

Yael Rasooly představí na lodi Tajemství svůj projekt Paper Cut foto: Reprofoto

Yael Rasooly uvede od 22. června na divadelní lodi Tajemství bratří Formanů celkem pětkrát své představení Paper Cut. Loď kotví v Praze na Rašínově nábřeží na Výtoni. Dvě reprízy inscenace budou spojeny s plavbou a koncertem.

"Tato umělkyně ve svém sólovém projektu odhaluje posedlosti a nebezpečí romantických fantazií pomocí papírových výstřižků. Potkali jsme ji na zahraničních cestách a nechali jsme se okouzlit," řekl o představení Paper Cut nadšený Petr Forman.

Loď Tajemství zahájila letošní sezonu 25. května především produkcemi spřízněného Divadla Aqualung. Během roční přestávky se opravovala, prošla technickou zkouškou a dostala lepší herecké zázemí.

Loď Tajemství

Ojedinělá letní divadelní scéna, původně tlačný člun TC 1100, vznikla před dvanácti lety v rámci projektu Praha evropské město kultury 2000 složitou přestavbou speciálně pro představení Nachové plachty; postupně začala sloužit i jiným souborům, hudebníkům a hercům.

Podle Formana je tato sezona založena na představeních domácích i zahraničních souborů, jejichž tvorba souzní s poetikou Divadla bratří Formanů. Sami ale novinku nepřipravují, o to raději nabídnou netradiční scénu někomu jinému. "Všechno ale záleží na přízni publika. Lidé rádi chodí na zavedené inscenace. Když jsou spokojeni, přijdou třeba i na to, co neznají," řekl .

Řada produkcí je určena dětem; uvidí je i v Mělníku, Lovosicích, Ústí nad Labem a Roztokách u Prahy. Slunovrat oslaví lodníci 20. června, přičemž plavbu k soutoku Vltavy s Berounkou okoření skupiny Yellow Sisters, Úžas v rytmu i program Divadla Kampa moderovaný Jaroslavem Duškem. Koncem července se loď stane místem závěrečného večera mezinárodního festivalu Nultý bod.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!