Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Harry Potter se vrací, Rowlingová uvede 12 nových příběhů

Kultura

  9:17
LONDÝN - Britská spisovatelka J.K. Rowlingová připravila svým fanouškům a milovníkům příběhů o Harrym Potterovi originální vánoční dárek. Každý den počínaje pátkem 12. prosince až do Vánoc vydá jeden nový krátký „potterovský“ příběh - tedy celkem 12.

Nicholas Hooper složil hudbu k filmu Harry Potter a Fénixův řád foto: Reprofoto

Informovala o tom v pondělí agentura AFP s odvoláním na oficiální internetový server pottermore.com, kde budou příběhy vycházet. V příbězích například autorka odhalí nové informace o zarytém nepříteli Harryho Pottera Draku Malfoyovi, zveřejní nové recepty na lektvary a nabídne šanci vyhrát ceny vyřešením „rýmovaných rébusů“.

První kniha ze sedmidílné série příběhů chlapeckého kouzelníka Harryho Pottera vyšla 26. června 1997. Odstartovala fenomén „potterománie“, který se v následujících letech přehnal literárním i filmovým světem a zbořil řadu rekordů v prodejích i v návštěvnosti.

ČTĚTE TAKÉ:

Miliarda knih

Fantasy knížky z dílny britské autorky Rowlingové měly ohromný úspěch a po celém světě se jich prodala téměř půl miliarda kusů. Bylo podle nich natočeno i osm komerčně velmi úspěšných filmů.

Poslední příběh kouzelnického učně s názvem Harry Potter - Relikvie smrti byl vydán v roce 2007. Potterovskou knižní sérii Rowlingová uzavřela, ale příležitostně se k ní vrací v podobě krátkých příběhů. Pro dospělé pak napsala román pro dospělé Prázdné místo a úspěch slaví i s detektivkami, které vydává pod pseudonymem Robert Galbraith.

Autoři: ,

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...