Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jak uhájit rodinné štěstí

Kultura

  9:53
PRAHA - Excentrický komik Rowan Atkinson proslul svými skeči, které provádí coby Mr. Bean. Čas od času si odskočí do celovečerního filmu v docela jiném přestrojení, tak jako v komedii Univerzální uklízečka.

Rowan Atkinson (Mr. Bean) ve filmu Univerzální uklizečka foto: SPIReprofoto

Těžko se zvyká na fakt, že se tu rázem všechno dění netočí kolem něj, ale že je jen jedním z členů početnějšího ansámblu. A co víc: že tu jeho partnerky Kristin Scott Thomasová a Maggie Smithová dostávají více prostoru než on, a zároveň ho i více využívají.

Jemně dávkovaný humor
Tentokrát se Rowan Antkinson představuje jako zakřiknutý reverend Goodfellow působící na nevelké venkovské farnosti. Přípravě svých kázání věnuje tolik času, že ztrácí kontakt s realitou.

Uniká mu, že jeho syn je ve škole terčem šikany, že jeho dospívající dcera střídá partnery jako spodní prádlo a že manželka hledá povyražení někde jinde než doma.

Chod domácnosti nasměruje docela jinam příchod nové hospodyně. Ta pojme záchranu rodinného štěstí Goodfellowových jako bondovskou misi a nic si nedělá z toho, že na rozdíl od agenta 007 nemá povolení zabíjet. V tomto případě účel světí prostředky. Univerzální uklízečka nabízí podobně suchý a černý britský humor jako třeba komedie Čtyři svatby a jeden pohřeb nebo další podobně laděné kousky.

Nejde tedy o žádnou akční „popukandu“, ale o jemně dávkované vtipy, které častěji vyloudí na tváři úsměv, než by s divákem lomcovaly v halasném smíchu. Sám Atkinson je víc než umírněný, odváže se jen při několika scénách, třeba když se postaví do brány při utkání vysloužilých fotbalistů či když na internetu objeví vtipy s náboženskou tematikou. Mnohem více tu vyniká velmi britský smysl pro humor Kristin Scott Thomasové, jež se zaplete se slizkým učitelem golfu v podání Patricka Swayzeho.

Nejpůvabnější je ovšem Maggie Smithová, která elegantně likviduje dotěrné milence i hlučné sousedovic psy.

Další hlavní postavou Univerzální uklízečky je okouzlujícím způsobem vykreslený britský venkov s protivnými sousedy a klevetivými sousedkami. V součtu je to celé milé, vtipné, ale víc než krotké. Humor do filmu prosakuje méně často a v menší míře, než by si příběh zasloužil. Pro leckoho může být zklamáním i projev Rowana Atkinsona, který se ovšem drží při zdi zcela v souladu s filmem.

Univerzální uklízečka (Keeping Mum)
VB 2005 Scénář: Niall Johnson, Richard Russo
Režie: Naill Johnson
Kamera: Gavin Finney
Hrají: Rowan Atkinson, Kirstin Scott Thomasová, Maggie Smithová, Patrick Swayze a další
Distribuce v ČR: SPI
Premiéra: 23. 3. 2006

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!