Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Se zesnulou Hlaváčovou se veřejnost rozloučí příští pátek v Národním divadle

Kultura

  12:44
Oblíbené herečce Janě Hlaváčové se dostane stejné pocty jako před pěti lety jejímu manželovi Luďku Munzarovi. Národní divadlo jí vystrojí poslední rozloučení přímo na jevišti historické budovy. Stane se tak v pátek 26. ledna dopoledne. Divadlo bude otevřeno pro veřejnost.

Jana Hlaváčová foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Informaci iDNES.cz potvrdil mluvčí první scény Tomáš Staněk. „Národní divadlo, ve spolupráci s Divadlem na Vinohradech, vypraví poslední rozloučení s Janou Hlaváčovou v pátek 26. ledna v 11:00 z jeviště historické budovy Národního divadla za účasti veřejnosti,“ uvedl.

„Poslední rozloučení bude v přímém přenosu vysílat Česká televize. Divadlo bude otevřeno s předstihem, aby veřejnost mohla položit květiny a poklonit se rakvi,“ dodal mluvčí.

Samotná herečka přitom spolu s Luďkem Munzarem z Národního divadla odešla zkraje 90. let, když nesouhlasila s tehdejším uměleckým směřováním první scény. Svou divadelní kariéru tak završila v Divadle na Vinohradech, kde hrála dalších dvacet let. Obě divadla se nicméně dohodla na společném rozloučení v historické budově naší první scény.

Národní divadlo vzdalo stejně tak poctu Hlaváčové manželovi Luďku Munzarovi, který zemřel v lednu roku 2019. Hercovu rakev tehdy z jeviště Národního divadla vyprovodil nekončící potlesk. Na obřadu zahrál Hradišťan a vedle dalších promluvili Taťjana Medvecká, Iva Janžurová či Ivan Trojan.

Oblíbená divadelní a filmová herečka Jana Hlaváčová zemřela v sobotu ve věku 85 let. Pražská rodačka ztvárnila v obou zmíněných předních scénách desítky rolí. Známá je také z filmové série režiséra Dušana Kleina o básnících i mnoha televizních seriálů.

„Jana Hlaváčová byla v Národním divadle první herečkou a rozhodující osobností inscenací několika generací vynikajících tvůrců. Je nezapomenutelnou součástí dějin českého divadla i statečným člověkem naší společnosti,“ uvedl ředitel Národního divadla Jan Burian.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...