Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Narozen v komunismu, umřu v komunismu, reaguje Nohavica na zrušený koncert

Jaromír Nohavica přijímá z rukou Vladimira Putina Puškinovu medaili (4. listopadu 2018). foto: Profimedia.cz

Písničkářovi Jaromíru Nohavicovi zrušil Dům kultury Uherském Brodě vyprodaný koncert plánovaný na 22. března. Důvodem je nedostatečná zpěvákova distance vůči ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi.
  15:30

Rozhodnutí oznámili ředitel domu kultury Radek Srnec a starosta města Ferdinand Kubáník.  „Šlo o doporučení ze strany rady města o zrušení koncertu. Konečné rozhodnutí bylo na panu řediteli, nicméně postoj rady města je takový,“ řekl Kubáník. 

Koncert byl podle slov Radka Srnce vyprodaný, obsazených bylo 542 míst. „Tomu, kdo vstupenky zaplatil kartou nebo je kupoval on-line, peníze vrátíme na jeho účet. Ti, kteří si lístky koupili hotově u nás v Galerii Panský dům, kde máme pokladnu, dostanou oproti vstupence zpátky hotovost,“ dodal Srnec.

Jaromír Nohavica na svých webových stránkách na tento krok zareagoval citací z písně Já si to pamatuju – „narozen v komunismu, umřu v komunismu“ – a připojil dobové výroky a posudky, kterými tehdejší orgány zdůvodňovaly zákaz jeho vystoupení v letech 1984 a 1987: „ Svým postojem, hodnocením a vyjádřením se staví proti základním postulátům naší společnosti… hraje si na falešného hrdinu a získává tak lacinou popularitu mezi mládeží…“ nebo „ ...začal psát a zpívat písně, které urážely naši lidovou armádu, zesměšňovaly a provokovaly poctivé lidi a mladým, před kterými vystupoval, křivily názory…“ . 

O den dříve, tedy 21. března, by se mělo uskutečnit Nohavicovo vystoupení v Hodoníně. Tamní místostarosta Petr Buráň oznámil, že město koncert neruší. Uskuteční se také koncert v ostravském Domu kultury Poklad, který se koná 25. března.

Zrušené byly také jeho plánované koncerty v Polsku, které se měly konat na přelomu března a dubna. 

Nohavica na dění na Ukrajině zareagoval on-line koncertem, který odehrál 2. března ze svého domu. V rámci něho jasně deklaroval, že s Putinem nesouhlasí a vždy byl, je a bude proti všem válkám.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč