Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Vary bez Bartošky nebudou. Na festival míří hned po propuštění z nemocnice

Herec Jiří Bartoška (23. srpna 2021) foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška se zúčastní i letošního ročníku. Dosud byl v péči lékařů v nemocnici po prodělané viróze. Jak řekl novinářům výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha, šestasedmdesátiletý Bartoška by měl po propuštění přijet do Karlových Varů už ve středu nebo ve čtvrtek.
  16:08

Bartoška je od vzkříšení festivalu v 90. letech ústřední tváří akce. Před několika lety předal funkci ředitele festivalu Muchovi a stal se prezidentem.

„Čeho se bude prezident Bartoška účastnit, se domluvíme až po jeho příjezdu,“ upřesnil dnes Mucha. Bartoška tradičně festival zahajuje a předává i hlavní ceny karlovarského festivalu. Slavnostní zahájení se bude konat v pátek odpoledne.

Bartoška se neúčastnil ani předchozích tiskových konferencí festivalu. Podle mluvčí festivalu Uljany Donátové prodělával po viróze rehabilitační pobyt ve Fakultní nemocnici Motol v Praze na 3. chirurgické klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy u doktora Roberta Lischkeho.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary začíná v pátek slavnostním večerem. Pro veřejnost je pak připraveno nadstandardní zahájení, na kterém vystoupí skupina Morcheeba, a Vojtěch Dyk pak představí svůj autorský projekt D.Y.K. Tento koncert začne ve 21:00 v prostoru u Vřídelní kolonády.

Na závěr u hotelu Thermal zahraje se svou skupinou Indoor Garden Party australský herec a hudebník Russel Crowe, který je jedním z hlavních hostů letošního festivalu.

Autoři: ,