Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Jiřina Bohdalová na doporučení lékaře ukončila divadelní kariéru. Po 66 letech

Milan Kňažko a Jiřina Bohdalová během zkoušek inscenace Gin Game. foto: Jindřich Buxbaum

Herečka Jiřina Bohdalová se rozhodla ukončit divadelní kariéru. Uzavřela se tím tak šestašedesát let dlouhá éra. Naposledy působila v Divadle Na Jezerce, kde hrála od roku 2005. S aktivním hraním se rozloučila poté, co jí to doporučil primář kardiologického oddělení. Zprávu oznámil divadelní ředitel Jan Hrušínský.
  10:44

„Do Divadla Na Jezerce nastoupila 3. října 2005 a teď s aktivním hraním v divadle končí – a zase 3. října. Jak symbolické,“ uvedl na své facebookové stránce ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský.

Jiřina Bohdalová v současné době na Jezerce hrála pouze v představení Gin Game, které mělo premiéru před třemi lety. V tragikomedii o starší dvojici, která si karetní hrou zpříjemňuje dlouhé chvíle v domově seniorů, zářila po boku Milana Kňažka. Populární inscenaci režíroval Radek Balaš. „Jiřina Bohdalová a Milan Kňažko předvádějí příkladnou partnerskou souhru, až se nechce věřit, že spolu stojí na jevišti poprvé,“ psali jsme v recenzi po premiéře.

Už dříve zde měly derniéru předchozí kusy, kde ji mohli diváci vidět. Oblíbená Generálka s Radkem Holubem se přestala hrát v roce 2020, Paní plukovníková taktéž. Ještě předtím zde Bohdalová nastudovala Lásky paní Katty, tato inscenace, kterou sem spolu s režisérem Vladimírem Strniskem přenesla z Divadla na Vinohradech, však není na repertoáru Divadla Na Jezerce už od roku 2014.

Před kamerou pokračuje

Legendární herečka nicméně pokračuje ve své filmové kariéře, příští rok bude mít premiéru právě vznikající televizní film v režii Jiřího Stracha. Bohdalová v něm ztvární hlavní roli ženy, která přednáší na školách a píše knihy o svém životě v nápravně-výchovném táboře stalinistického Sovětského svazu.

Roli vitální ženy ve vyšším důchodovém věku dostala herečka Jiřina Bohdalová od scenáristy Marka Epsteina jako dárek k devadesátým narozeninám před dvěma lety. Pracovní název snímku České televize zní Svatá. „Vím, že je divadlo nesrovnatelně náročnější. Proto tohle rozhodnutí plně chápu,“ uvedl ještě Hrušínský.

Končí tak obdivuhodná divadelní kariéra, která se táhne už od roku 1957, kdy v šestadvaceti absolvovala DAMU a hned si zahrála po boku Jana Wericha. Ten byl tehdy ředitelem divadla ABC, Bohdalová zde ztvárnila šenkýřku z taverny U Šišky v Baladě z hadrů. V Městských divadlech pražských, kam vedle ABC spadají taktéž divadla Rokoko a Komedie, herečka působila deset let do roku 1967. K jejím významným zářezům na této scéně patří dále výkon v inscenaci Idiotka v režii Oty Ornesta (divadlo Komedie).

Bohdalová následně zahájila dlouhou kariéru v Divadle na Vinohradech, její první rolí zde byla Líza Doolittlová v Pygmalionu. „Inscenace, ve kterých hrála, patřily vždy k repertoárovým trvalkám. Významná byla její spolupráce s režisérem Jaroslavem Dudkem (Moliérův Lakomec, Daňkovo a Fischerovo Jedno jaro v Paříži, Bulgakovův Mistr a Markétka, Wilderova Dohazovačka, Kočičí hra I. Örkeny.) Dramatik Jiří Hubač pro ni napsal dvě na Vinohradech inscenované hry: Dům na nebesích (režie Václav Hudeček) a Generálku (režie Evald Schorm),“ uvádí pražská scéna na svých stránkách.

Na Vinohradech Bohdalová strávila celkem třicet sedm let. Následně ji už diváci mohli vidět výhradně na prknech Hrušínského Jezerky, kde vedle zmíněného kusu Lásky paní Katty po čase oživila i oblíbenou Generálku. Závěrečné etapě své divadelní kariéry věnovala herečka přesně osmnáct let.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...