Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zemřel zakladatel sovětské rockové kapely Mašina vremeni Borzov

Jevgenij Margulis, Andrej Makarevič a Alexandr Kutikov (vpředu zleva) z legendární ruské rockové skupiny Mašina Vremeni vystupují na akci u příležitosti oslav 1000 dní do zimních olympijských her 2014. (15. května 2011) foto: Profimedia.cz

Jurij Borzov, jeden ze zakládajících členů sovětské rockové skupiny Mašina vremeni (Stroj času), zemřel ve věku 70 let. Ve čtvrtek to podle ruských médií oznámil zpěvák a kytarista kapely Andrej Makarevič, který byl mezitím ve vlasti kvůli svým kritickým postojům k režimu a k válce proti Ukrajině úřady označen hanlivou nálepkou „zahraniční agent“.
  18:34

„Jurij Borzov odešel do lepšího světa. Před 56 lety jsme spolu v deváté třídě Mašinu vremeni založili, byl naším prvním bubeníkem. Jura byl skvělý člověk. Ať dělal cokoliv – kreslil, stavěl, vyprávěl – vedl si výlučně výborně,“ napsal Makarevič na Facebooku.

Rocker agentuře RIA Novosti upřesnil, že Borzov trpěl onkologickým onemocněním. Právě Borzov podle agentury navrhl název skupiny. Původně ale syn maršála sovětského letectva Ivana Borzova navrhoval název Time Machines a také repertoár této skupiny byl zprvu v angličtině, tvrdí internetová encyklopedie.

Makarevič je podle stanice BBC jedním z nejznámějších ruských umělců, kteří upadli v nemilost poté, co kritizovali vládní politiku Vladimira Putina. Proslavil se ještě v sovětské éře, televize ho v dobách reforem sovětského vůdce Michaila Gorbačova poctila přídomkem „Beatle perestrojky“. Postupem času ale začal být čím dál kritičtější vůči Putinovi.

Po anexi Krymu a rozpoutání bojů na východě Ukrajiny v roce 2014 napsal píseň Maja strana sašla s uma (Moje země se zbláznila) a účastnil se protiválečných shromáždění. Prokremelští polici se dožadovali, aby stát „zrádci národa“ odebral tituly, řády a vyznamenání, které dostal i od prezidenta Putina. Po rozpoutání ruské války proti Ukrajině předloni v únoru Makarevič opustil Rusko.

Autoři: ,

Prodej bytu 3+1, ul. Hornická
Prodej bytu 3+1, ul. Hornická

Hornická, Ústí nad Labem - Ústí nad Labem-centrum
2 999 000 Kč