Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Kabát zahájil nové halové turné. Z pódia šlehaly plameny

Slovensko

  12:00
BŘECLAV - Skupina Kabát ve středu večer zahájila na stadionu v Břeclavi turné k desce Banditi di Praga. Kapela vstoupila na scénu v záblescích pyrotechniky a za zvuků předehry k titulní písni nové desky. Břeclavský stadion s pětitisícovou kapacitou příznivci rockové hudby téměř zaplnili.

Skupina Kabát zahájila v Břeclavi své halové turné. foto: ČTK

"Uvidíte nevídané, uslyšíte neslýchané," přivítal publikum frontman Kabátu Josef Vojtek. Kapela však přesto téměř dvě hodiny servírovala fanouškům především své nejznámější písně. Refrény skladeb Pohoda, Šaman, Burlaci na Volze, V pekle sudy válej, Malá paní, Na sever nebo Starej bar si tak s Vojtkem mohli nadšeně zazpívat teenageři i padesátníci v publiku.

17 koncertů během dvou měsíců
Zaznělo několik písní z nové desky, kromě titulní Banditi di Praga také Don Pedro von Poltergeist nebo hříčka Ebenový hole, v níž si Kabát utahuje z muzikantského tria bratří Ebenů. K počátkům své kariéry se kapela vrátila třeba písničkou Porcelánový prasata a pijáckou hymnou Žízeň. Jednu ze skladeb Kabát věnoval kytaristovi Žlutého Psa Františku Kotvovi, jenž nedávno zemřel. "Chtěli jsme mu alespoň takto vzdát hold," uvedl Vojtek.

Kabát v příštích dvou měsících odehraje 17 koncertů na velkolepém pódiu umístěném uprostřed stadionů a sportovních hal. Kapela, která v posledních letech vystupuje jen zřídka, zamíří do většiny velkých měst v Česku a do Košic a Brezna na Slovensku.

Pódium uvnitř stadionu
Návštěvníci turné se mohou těšit na technicky náročné, ale divácky vděčné pódium umístěné vždy uprostřed stadionu. Součástí pódia, z něhož vybíhají do publika čtyři rampy, je točna s bicími, pohyblivá ramena a pyrotechnika.

Celé pódium bude po Česku převážet deset kamionů, dále dodávky, osobní auta a speciální vůz pro technický personál.

Podoba show se mění podle jednotlivých písní, které kapela zahraje. Třeba při písních Dole v dole a Go satane go šlehaly z pódia plameny, jindy náladu dotvářelo barevné a proměnlivé osvětlení. Kabát nemá předkapelu, ozvučení a osvětlení je nastaveno na míru nejpopulárnější české skupiny současnosti.

Koncerty Kabátu jsou hojně navštěvované. Na turné Dole v dole v roce 2004 přišlo 190.000 lidí, zatím na poslední turné Corrida si nenechalo ujít 240.000 návštěvníků. Skupina, která již dvě desetiletí hraje ve stejné sestavě, vystupuje v posledních letech jen sporadicky. Například v roce 2009 uspořádala jediný koncert na Vypichu v Praze, loni hrála v Malé Skále na Jablonecku na festivalu Benátská noc.

Největší koncert nynější jarní šňůry se uskuteční 21. dubna v pražské O2 areně, kde kapela převezme diamantovou desku za více než milion prodaných nosičů.

Autor: