Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Kapitán Kirk na palubě. Herec Shatner se dostal do vesmíru jako nejstarší astronaut

Herec William Shatner (uprostřed) na palubě modulu Crew Capsule foto: Profimedia.cz

Kapitán Jim Kirk ze sci-fi seriálu Star Trek, respektive herec, který ho ztvárnil, William Shatner, se dnes konečně podíval do skutečného vesmíru, byť jen na jeho okraj.
  17:13

S dalšími třemi turisty-astronauty ho vynesla raketa New Shepard společnosti Blue Origin miliardáře Jeffa Bezose. Raketa i modul RSS First Step s posádkou bezpečně přistály a Shatner, kterému je 90 let, se stal nejstarším člověkem ve vesmíru.

William Shatner ve filmu Star Trek VI: Neobjevená země (1991)
William Shatner (New York, 25. července 2021)

Raketa s modulem opustila startovací rampu společnosti Blue Origin u města Van Horn na západě Texasu v 09:50 místního času (16:50 SELČ). Let trval přibližně deset minut a všechny jeho fáze proběhly podle plánu. Modul se tři minuty po startu oddělil od rakety a vystoupal do výšky 106 kilometrů. Mezitím New Shepard přistál kolmo na stanoveném místě a nedlouho poté se na zem asi tři kilometry od místa startu bezpečně vrátil modul s lidmi.

Vypuštění bylo původně plánováno na úterý, ale kvůli počasí se odložilo na dnešek. I dnes se start několikrát posunul, důvod ale společnost neupřesnila.

Jednalo se o druhou výpravu společnosti Blue Origin na hranici vesmíru s turisty. V posádce nebyl ani tentokrát žádný profesionální astronaut. Modul First Step je totiž zcela automatizovaný a pro let vzhůru, sestup ani přistání není na palubě potřeba žádný odborný personál.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...