Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Kateřina Tučková napsala dětskou knihu. Verši o přírodě vzdává hold Erbenovi

Kateřina Tučková foto: David Konečný

Pražské nakladatelství Meander, zaměřené na literaturu pro děti a mládež, vyrostlo poslední týdny minimálně o dva skvělé knižní tituly. Oba napsaly autorky, které mají co do činění hlavně (nebo aspoň převážně) s literaturou pro dospělé: Kateřina Tučková (1980), oceňovaná za romány Bílá voda nebo Žítkovské bohyně, a Markéta Pilátová (1973), z jejíž bibliografie vystupují asi nejvýrazněji položky Tsunami blues, S Baťou v džungli a Senzibil.
  5:00

Zatímco Tučková realizovala v Meandru další svazek populární edice Repolelo, kde vycházejí chytlavé bilderbuchy pro adepty čtení kolem tří čtyř let (Co skrývá les), Pilátová napsala pokračování své novely s čarodějnou bábou Bedlou v hlavní roli, tentokrát s podtitulem Dívka na hřebeni.

Chatička a vztek

Na okraji lesíčka / stojí malá chatička. / Kdo je v ní? Kdo je v ní? / Dědeček a babička. – Takhle, překvapivě ve vázaném verši, začíná Kateřina Tučková své vyprávění. Vděčnou kulisou je tady louka a především les, aktéry pak dvě dvojice: dětí a prarodičů. A motiv, který to všecko v těch volných prázdninových dnech uvádí do pohybu: samozřejmě cesta. Vývojová cesta za poznáním. A nejenom obecně zkušenostního potenciálu starší generace, ale konkrétně všeho, co se v tom lučním a lesním prostoru dá najít.

KATEŘINA TUČKOVÁ: CO SKRÝVÁ LES

Praha, Meander 2022, 18 s.

MARKÉTA PILÁTOVÁ: BÁBA BEDLA: DÍVKA NA HŘEBENI

Praha, Meander 2023, 72 s.

V různých patrech: od monstrózně vzrostlých hub přes rozmanitou flóru a faunu (včetně pohádkově probarvené lišky a jelena) až po komorní vodní zdroj obkroužený chórem žab. Ty verše málem programově vzdávají poctu Karlu Jaromíru Erbenovi, potažmo národněobrozeneckému rýmování 19. století; mají výrazný rytmus, takže se dají skvěle číst nahlas – a mají taky jistý potenciál zaklínání, daný opakováním vybraných otázek. Navíc mají útěšné finále, po práci následuje pobídka k odpočinku: Po nebi se soumrak šíří, / cesta k svému cíli míří. / A co teď? A co teď? / Spát! Copak jste netopýři?

Houby a les hrají důležitou roli také v knížce Markéty Pilátové. Ta houba je v jejím příběhu rovnou antropomorfizovaná, je jí zmíněná bába Bedla – a les, respektive jeskyně na horském hřebeni pak slouží jako útulna pro jednu malou holku. Je sama, otce jí zabili ve válce a matka se usoužila smutkem; bába Bedla je naopak odjakživa „se vším a se všemi“. Je proměnlivá a může kdykoli z reálného světa šupem do mycelia, podzemního labyrintu, kde neexistuje čas, kde se potkávají živí s mrtvými a kde proudí svobodně všecky příběhy, které kdy byly vyprávěny, včetně těch nejstarších čili mýtů.

Les inspiruje. Nakladatelství Meander vydalo nové knihy Kateřiny Tučkové a...
Les inspiruje. Nakladatelství Meander vydalo nové knihy Kateřiny Tučkové a...

Holka má v sobě samozřejmě ukrutný vztek, chce zjednat spravedlnost pro ty, kdo z ní udělali sirotka. Ale bába Bedla ji docela nenásilně a úspěšně, s veškerou autoritou praktikantky bílé magie, poučí o umění odpouštět. Tohle všechno se v knize děje za podpory nejrůznějších motivických prolínání, zrcadlení a spontánního propadání jednoho příběhu do druhého, druhého do třetího a ještě dál.

Je to vlastně kniha s přesahy k počítačové hře, animovanému filmu – a nakonec i lekcím filozofie a etiky pro začátečníky.

Obraz jako ulitý

Jak Tučková, tak Pilátová mají ve svých nejnovějších počinech štěstí na výtvarníky, přesněji výtvarnice: Lauru Hédervári a Martinu Trchovou. Ta první vyvedla les a přidružené končiny v zemitých barvách vrcholného podzimu: zlaté, zlatohnědé a hnědé. Stylizaci pak zvolila na pomezí jisté syrovosti a naivity – s erbenovským typem verše, který použila Tučková, to ladí skvěle. A Trchová?

Ta své ilustrace sprejovala v barvě: v obrysech, náznacích, překryvech. Zdůrazňuje jednou figuru a tvář, jindy myceliální ornament. Všecko pak v atmosféře lyrického snu, spontánní proměny skutečného v neskutečné. I tady padne obraz slovu jako ulitý. Prostě nakladatelství Meander těmi tituly jednoznačně vyrostlo.

Autor: