Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kde se nacházejí nejhledanější zločinci na světě? Netflix vypustil novou dokumentární sérii

Kultura

  5:00
WASHINGTON/PRAHA - V dokumentární sérii Nejhledanější zločinci světa (World’s Most Wanted) se diváci seznámí s těmi, kdo i navzdory rozsáhlým pátráním a milionovým odměnám stále unikají spravedlnosti. Na službě Netflix je zatím dostupná první série o pěti dílech.

Netflix (ilustrační). foto: Reuters

V poslední době se s dokumenty plnými organizovaného zločinu a vražd roztrhl pytel. HBO představila boj FBI proti pěti největším newyorským gangsterským rodinám v seriálu Město Strachu: New York versus mafie. Netflix teprve nedávno oživil kdysi kultovní seriál Nevyjasněné záhady a přidal nové díly. 

Jako jeden z posledních kousků přicházejí Nejhledanější zločinci světa. Seriál mapuje zločiny pěti konkrétních kriminálníků a jejich často až šílené a nepravděpodobné útěky před policií. „Pátrá po nich Interpol, pátrá po nich CIA, pátrá po nich i MI5,“ zaznívá v ukázce. 

Složení první série je opravdu rozmanité. První díl pojednává o „El Mayovi“, největším kokainovém baronovi z Mexika. Ve druhém diváci spolu s mezinárodní policií pátrají po Félicienovi Kabugovi, což je jeden ze strůjců rwandské genocidy. Poslední z dílů zase nechá nahlédnout pod (drogovou) pokličku Mattea Messina Denara, posledního z velkých členů Cosy Nostry.