Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Když jazz, tak zdarma

Kultura

  11:37
PRAHA - Vypadá to, že Bohemia Jazz Fest má v Čechách zaděláno na dobrou tradici. Festival putující po malebných náměstích se rok od roku zlepšuje a zájem o něj roste i ze strany dalších měst. Ačkoli se hraje jazz, tedy hudba nevyhledávaná každým, fakt, že není vyžadováno žádné vstupné, a také kvalitní dramaturgie přece jen přilákají dostatek lidí, aby se zaplnilo i Staroměstské náměstí. To totiž v pondělí a úterý bylo první zastávkou. Poté se celá akce přesune ještě do dalších čtyř měst, samozřejmě s obměněným programem.

Jazzový kytarista John Scofield z USA foto: René Volfík, ČTK

Prezidentem festivalu a autorem myšlenky je Rudy Linka. Jeden z nejlepších jazzových kytaristů dneška se narodil v Praze, poté emigroval do Švédska a dnes žije i se svou rodinu v New Yorku, ideálním místě pro lákání muzikantů do Evropy. Na Čechy rozhodně nezanevřel. Jezdí sem několikrát ročně, zejména na svou chalupu u Prachatic. Tam také celá idea festivalu vznikla. Město mu nabídlo podporu a postupně se projekt rozvíjel. Ke čtyřem loňským zastávkám -Praze, Plzni, Prachaticím a Budějovicím - se letos přidali ještě Domažlice a doufejme, že ani to není finální počet pro příští rok.

Scofield má Česko rád
Program každého dne, začínající vždy ve čtyři hodiny, obsahuje Jazzový kytarista John Scofield z USA (vpravo) přebírá od pražského primátora Pavla Béma cenu za největší přínos a popularizaci jazzu.nejen česká jména, ačkoli pondělní odpoledne na Staroměstském náměstí zahájila kapela trumpetisty Michala Gery, léty prověřená formace naší scény. Jejich autorská tvorba umí být dravá, ale také lyrická a nikdy nezapomíná na melodie, což platí rovněž o italském, písničkovějším Marco Castelli Quartetu. Byla by škoda již předem toto těleso pro jeho původ odsuzovat, neboť Itálie je jazzová velmoc svým významem srovnatelná s Čechami.

Moderní a úderný sound má československý bigband Matúše Jakabčice. Kompozice za oceánem vystudovaného kytaristy jsou nápadité a tvoří dobrý fundament pro hvězdné sólisty, jimiž se tato formace hemží.

Scofieldův koncert byl jediný v Evropě
Hlavní hvězdou byl John Scofield. Kytarista ze Spojených států, jehož oslnivá kariéra začala v první polovině 80. let, je ceněný pro svůj osobitý styl, zvuk a kvalitní skladby oscilující mezi jazzem, rockem, funkem a hip-hopem.  Ve svém oboru patří k těm nejznámějším a za přínos jazzu také převzal ocenění (nová festivalová tradice) z rukou primátora Pavla Béma. Scofield u nás nebyl poprvé a nepochybně ani naposled. Čechy má údajně rád. Nejde pouze o frázi - vyvedený pražský koncert byl v létě jeho jediným v Evropě.



Druhý den od sebe byly kapely více stylově odlišné. Mladou generaci ze sousedních zemí loni reprezentovali Subtone, letos má to štěstí německý Max Frankl Quartet. Tvorba nadaného kytaristy nepostrádá zajímavé a moderně znějící prokomponované části, ale zároveň dává dostatek prostoru ostatním spoluhráčům.

Něco podobného jsme ještě neviděli
Zatímco Frankl měl vesměs pozitivní odezvu, po vystoupení Andy Manndorff Tria z Vídně panovaly v publiku odlišné názory. Avantgardní hudba bez přehledných struktur a alespoň náznaku melodie působila příliš zamyšleně a šlo o nejslabší hodinu prvních dvou dnů. Velký kontrast tím pádem vyvolalo následující manželské duo (a mezi vystupujícími není jediné) Wildbirds & Peacedrums, které je v rodném Švédsku údajně velmi populární. Syrová kombinace bicích a zpěvu měla blíže k blues; jazz byl přítomen spíše ve smyslu volnosti a improvizace. Divoké rytmy na otevřené scéně zafungovaly a po koncertě se potvrdila Linkova slova, totiž že něco podobného jsme ještě asi neviděli.

Bláznivé Wootenovo funky
Úterní večer uzavřela takřka rodinná kapela basisty Victora Wootena. Spolu se svými dvěma bratry a dalšími třemi kolegy už roky objíždí svět s bláznivou a virtuózní funkovou show, v níž samozřejmě nechybí zpěv, divoká sóla, ale ani trochu kýčovitý mišmaš všech stylů od Bacha po Beatles.



Je však jasné, že tento projekt stojí hlavně na jménu kapelníka a jeho několika basových exhibicích. Vše ostatní je celkem průměrný funk, ač kvalitně zahraný. Na veřejnou akci se taková kapela hodí a pro hodnocení je potřeba uplatňovat jiná hlediska než pro intimnější koncert v klubu.

Stěžejním nástrojem a hlavním motivem letošního ročníku je kytara, a tomu také odpovídá volba účinkujících i pro další dny. Domažlice hostily brazilského kytaristu a zpěváka Vitto Meirellese, v Plzni se představí zajímavá kombinace Yellowjackets s Mikem Sternem, Prachatice uslyší americké duo Tuck & Patti a v Budějovicích uzavře festival sobotním vystoupením Ralph Towner s kapelou Oregon.

Autoři:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...