Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Když všichni kouřili trávu

Kultura

  8:58
BRNO - Projekt Papež kouřil trávu se obrací do období mezi lety 1962 a 1972 a ukazuje vliv beatové a rockové hudby na grafický design. Název je lehce pozměněnou citací titulu písně i gramofonové desky provokatéra Davida Peela.

Jiří X. Doležal drží obrazy s vyfotografovanou marihuanou. foto: Lidové noviny

Snaha o vizualizaci beatové a rockové hudby na plakátech a obalech gramofonových desek se podílela na vzniku výrazného a zcela nového, tzv. psychedelického stylu.

Psychedelická vlna zachvátila grafický design velmi brzy a není divu, vždyť marihuana a LSD byly zpočátku legálními drogami a podílely se na utváření životního pocitu celé jedné generace.

Psychedelický styl se v grafické tvorbě začal rozvíjet v San Francisku na plakátech rockových tanečních koncertů Billa Grahama a Family Dog Production.

Výstava představí psychedelické plakáty ze San Franciska, další zahraniční, ale i české rockové plakáty a obaly gramofonových desek.

Z časopisů pak nejen periodika zabývající se přímo rockem (zahrnuty jsou časopisy z USA, Velké Británie i Československa), ale i časopisy širšího zaměření, které reflektovaly názory generace šedesátých let nebo se na jejich formování podílely - americký Oracle, anglický OZ, německý Twen a u nás pochopitelně Mladý svět.

Právě Mladý svět navíc přináší vzpomínky i na politické souvislosti, vývoj české společnosti od liberalizace k normalizaci nastupujících 70. let.

Vystaveny jsou také publikace zabývající se hippie kulturou, drogami, ale i širší tematikou. Vystavená popartová grafika reflektuje i pocity mladého člověka ve velkoměstě. Autorem projektu je Zdenek Primus. Exponáty získával z bazarů i od sběratelů a pamětníků v USA, Německu či Dánsku.

Za původní plakát na festival ve Woodstocku neváhal zaplatit 1000 dolarů „Stal se ze mě vlastně kronikář té doby. Překvapilo mě, jak vstřícně se ke mě lidé chovali. Kamkoliv jsem přišel a promluvil o svých plánech, tam mi vyšli vstříc,“ říká.

Výstava zahrnuje celkem osm set exponátů včetně plakátů ze sbírek Moravské galerie. „Velmi cenný je například plakát pro skupinu Plastic People of the Universe, který se mi před několika lety podařilo pro galerii získat,“ uvedla kurátorka brněnského provedení výstavy Marta Sylvestrová.

Expozice bude v Brně otevřena do 21. května. Projekt Papež kouřil trávu je rozdělen do tří částí, vedle výstavy je možné navštívit i rockové koncerty (po skupině Spektrum zahraje ještě ve Staré Pekárně 4. dubna Ivan Hajniš, člen někdejší Primitives Group) nebo festival rockových filmů v kině Scala a studijní filmové projekce v Uměleckoprůmyslovém muzeu.

V pondělí 27. března od 18 hodin se například bude v Uměleckoprůmyslovém muzeu promítat snímek Žlutá ponorka, od 20 hodin pak film Boba Rafelsona Hlava. Dalšími snímky, které projekt nabízí, jsou Bezstarostná jízda, Let It Be či Zvětšenina.

Autor: