Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Kéž by aspoň zabili Kennyho

Kultura

  7:00
Trapnost, nuda, sprosťárny. To není další film z dílny režiséra Zdeňka Trošky, ale shrnutí podstaty celovečerního maďarského animovaného snímku Distrikt! režiséra Árona Gaudera. Distributor tvrdí, že film je „maďarským South Parkem“ s perspektivou kultu. Já tvrdím, že by se v tom případě měl možná živit něčím jiným.

Hrdinové z filmu Distrikt foto: CinemArtReprofoto


Podívejte se na klip k filmu Distrikt! (18 MB)

Animovanému filmu se od roku 1996, kdy do jeho dějin s Příběhem hraček vstoupil i fenomén 3D počítačem generovaných snímků, daří. V návštěvnosti koří kdejaké hrané výpravné celovečerní filmy i díky tomu, že už zdaleka nejsou animované filmy jen záležitostí pro děti.

V nevinných dětských příbězích se alespoň políčí na dospělého intertextuálními odkazy, pop kulturními hříčkami a narážkami (Shrek, Madagaskar) nebo se na nich celý film rovnou postaví (dobrým příkladem je Wallace a Grommit, přestože nejsou digitální, ale plastelínoví.) Navíc díky světu pixelů je i ten klasický ne-pixelový, postaru ručně animovaný najednou přitažlivější a osvěžující.

Boom v animaci s sebou přinesl i kanadský fenomén jménem South Park, který před časem pobouřil moralisty a pobavil mnohé svým “kacířským” přístupem k čemukoliv “svatému”, zálibou v jadrných slovech a excesivních příhodách týkajících se často zabíjení, zvracení nebo fekálií. Poslední tři podstatná jména si jako součást zápletky mohl dovolit, protože byl originální (příběhově i použitím klasické papírkové animace, kterou se odlišil od ostatních) a vtipný a hlavně nebyl jen o nich. S popularitou přišli i plagiátoři a následovníci.

Distrikt! Výjimečná animace, tupý děj.Za jednoho z nich může být považovaný právě maďarský mladík Gauder, který se koncept politicky nekorektních legrácek a zábavy snažil naroubovat na realitu budapešťského distriktu VIII, kde se točí prachy, pasáci a děvky a mezi sebou vedou boj o moc (a další prachy) Romové a Maďaři za přihlížení národnostního mixu, v němž nechybí Arabové, Číňané nebo Židé.

Disktikt! byl původně televizní seriál a je celkem možné, že ve formě seriálu byla jeho do totální obscénnosti vyšroubovaná každodennost naservírovaná v podobě neotřelé a živelné animace zajímavá. Možná se tvůrcům občas podařilo i to, k čemu se v celovečerní verzi v podstatě nepřiblíží – být vtipní. Největší selhání filmu je, že chce být zábavný a nesnesitelně není. Chce být satirou a uniká mu, co to znamená. Chce karikovat, ale plete páté přes deváté ve vodopádu neoriginálností a banalit. Vedle toho, že je zabydlený zástupy vulgárních postav beze smyslu, je zahlcený i splašky zbytečností.

Maďarský hip hop válcuje děj 
Celý scénář je bezradnost podobná vrávoravé cestě senilního seniora po distriktu. Na drsné prostředí okrsku plného zkorumpovaných policajtů, prostitutek, porna, drog a násilí roubují scénáristé veskrze primitivně příběh Romea a Julie alias místního romského mladíka Richieho Lakatoše a dcerky bezohledného pasáka Julinky Csorbové.

Pak si tvůrci vzpomenou, že chtějí být sociálně kritičtí a aktuální a připíší plochou zápletku s ropou, o kterou teď podle světových konspirátorů jde víc než šlo kdy předtím. Gauder chce strašně být “in” a “cool” a protože je “in” kritizovat Spojené státy a jejich politiku v Iráku, kritizuje Spojené státy a jejich politiku v Iráku. Kritickou ekvilibristiku a propracovanost předvede na vskutku invenčním spojení USA-ropa-pošleme tam bomby a předvedení Bushe v masce Dartha Vadera.

Jsou tu i Usama bin Ladin nebo Putin. (V tom okamžiku “vtipem” a “ironií” zmožený divák prosí o druhé pokračování Teamu America nebo o proslulou scénku obcování Saddáma Husajna se Satanem v South Parku.). Vtip si plete se sprosťárnou. Autorům uniklo, že ke kultovnosti, tak zoufale zdůrazňované v self-promotion, nestačí napresovat deset brutálně sprostých slov do věty o dvanácti slovech.

Na nudném dílku zůstává bezesporu tím nejzajímavějším svérázná a originální obrazovost a hudba. Animace kombinuje trojrozměrné prostředí a dvojrozměrné postavy. Na stylizovaná tělíčka jsou nasazené trochu naddimenzované hlavy vytvořené na základě fotografií.

HODNOCENÍ LN **

Distrikt! (Nyócker!) Maďarsko 2005

Režie: Áron Gauder
Scénář: Viktor Nagy, László Jakab Orsós, Damage
Kamera: Jerome Mason, Laureát Chalet
Hudba: Zsolt Hamer, Alex Hunyadi, Ádám Jávorka, Viktor László, Spacecafe

Premiéra v ČR: 27. října 2005
Distribuce: CinemArt

Výsledkem je propracovaný, vypiplaný animovaný vesmír s výraznou dynamikou obrazu v sytých barvách a roztomile neobratně se pohybujícími postavami. Vizuální nápor ale vydrží upoutávat pouze první čtvrt hodiny, pak se obdobně jako třeba u Sin City, nasycené oko bohužel pro tvůrce začne soustředit i na zápletku, smysl a postavy. Film ožívá hlavně v okamžicích, kdy se obraz propojuje s hudbou. Na krátké okamžiky ho zvedá několik muzikálových scén, kdy se z těžkostí života nebo z pocitů vyzpívávají jednotlivé postavy (například scéna pouliční bitky mezi dvěma gangy inteligentně čerpá z videoherní estetiky).

Tupost mizí pod prvními údery rytmů maďarského hip-hopu. Obzvlášť impozantní je úvodní píseň, v níž se ještě tvůrčímu týmu podařilo alespoň trochu hrát na nadsázku a karikaturu. Takže v tomto okamžiku se filmová recenze mění na recenzi hudební. Doporučuji soundtrack, ale nikoliv film.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...