Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Kina přežijí, ale jen díky velkým filmovým hitům. Ty se na gauči sledovat nedají, myslí si Tom Hanks

Tom Hanks získal Zlatý Glób za celoživotní přínos filmu. foto: ČTK

V rozhovoru pro magazín Collider se herec a režisér Tom Hanks rozhovořil i o budoucnosti filmového průmyslu a kinosálů. Kina se podle něj z koronakrize otřepou.
  17:00

Nový westernový film Toma Hankse News of the World prošel kolem diváků téměř bez povšimnutí. Důvodem je fakt, že ačkoliv byl zamýšlený jako kinofilm, kvůli současné situaci si odbyl premiéru zároveň v nemnoha dosud otevřených kinosálech a na službě HBO Max. Podle herce byla proměna filmového odvětví nevyhnutelná.

Herec Tom Hanks a jeho žena Rita Wilsonová.
Romantický snímek Žbluňk! (1984). Režie: Ron Howard.

„Změna byla potřeba, už se na ní čekalo příliš dlouho. Budou kina stále existovat? Určitě, nepochybuji o tom. Provozovatelé kin budou mít nadále svobodu ve výběru, ale myslím, že kina ovládnou obrovské vysokorozpočtové trháky,“ popsal Hanks v rozhovoru.

„Takové filmy chcete sledovat jen na velkém plátně, protože pohled z gauče na televizi jim hodně ubírá. Koronavirus s sebou přinesl určitě tu změnu, že stále více filmů bude mít jen digitální premiéru,“ dodal. 

Hanks ví, o čem mluví. I jeho poslední snímek Greyhound (2020), válečná podívaná z mořských vln, měl původně jít do klasické kinodistribuce. Byl ale kvůli epidemii dvakrát odložen, než na něj práva za 70 milionů dolarů zakoupila společnost Apple. 

Tom Hanks byl v hledáčku médií i díky tomu, že spolu se svou manželkou Ritou byli jedněmi z celosvětově prvních celebrit, které se nakazily koronavirem. Oba prodělali lehčí formu nemoci.