Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

KomiksFEST! 2009 přivítá v pátek v galerii Tribo psí impérium

Kultura

  17:07
PRAHA - V sobotu začal Praze letošní KomiksFEST! 2009. Jako každý rok přinese nové knihy, výstavy, filmy, divadelní představení, autogramiády a besedy. Kateřina Bažantová uvede v pátek v galerii Tribo výstavu plakátů United Kingdog: Bark Empire.

KomiksFEST! 2009, Návraty Komety, Novoměstská radnice foto: archiv KomiksFEST! 2009Reprofoto

Ve dnech od 31. října do 7. listopadu se v Praze koná čtvrtý ročník nezávislého multimediálního festivalu KomiksFEST! Festival vznikl v roce 2006 s cílem vyvést komiks v Česku z undergroundu. Již čtvrtým rokem tato mezinárodní přehlídka představuje komiks jako mladé, dynamické, atraktivní a univerzální médium schopné nést jakýkoli obsah. "Komiks unlimited."

Festival zahájil v sobotu v Klubovně 2. Patro Pakito Bolino z francouzského komiksového nakladatelství Le Dernier Cri. Na programu bylo promítání animovaných filmů, exhibice slam poetry a komiksová módní přehlídka fashion shopu Parazit. O hudbu se starali Tobiáš Jirous a Radeq Brousil.

V rámci festivalu proběhne více než deset vernisáží výstav komiksových tvůrců v čele s berlínskou postpunkovou legendou Maxem Anderssonem ze Švédska, Davidem Rubínem ze Španělska a Blexbolexem z Francie. Poprvé v Praze se představí unikátní téměř sedmdesát metrů dlouhá replika Tapiserie z Bayeux.

Vyvrcholením festivalu je Komiksová sobota 7. listopadu v prostorách pražského klubu NoD. Celodenní program přinese setkání s festivalovými hosty, přednášky, autogramiády, filmové projekce, vyhlášení jedenácti kategorií výročních cen Muriel (kde předsedou poroty je režisér Jan Balej) nebo aukci limitované autorské edice komiksových conversek.

Od deseti do dvou do odpoledne se ve spolupráci s nakladatelstvím Egmont letos poprvé uskuteční také speciální program pro děti, oslavy 50. narozenin Asterixe, výtvarný workshop s Lelou Geislerovou, komiksová dílna doktora Racka a soutěže. U příležitosti KomiksFEST!u vychází tradičně festivalový katalog s bonusovým DVD (obsahující animované filmy) a speciální edice komiksových triček v designu Maxe Anderssona, Andraste nebo Pasta Oner.

KomiksFEST! 2009, United Kingdog: Bark Empire

Psí impérium
Kateřina Bažantová aka Ktaiwanita, členka výtvarné skupiny HURACOLLECTIVE, uvádí v galerii Tribo (na adrese Lidická 8, Praha 5, Smíchov) výstavu plakátů United Kingdog, s podtitulem Bark Empire. Brány impéria se otevírají v pátek osm večer, zároveň se slavnostním otevřením nového Tattoo Atelieru, o který se rozrůstá tetovací studio, obchod a galerie Tribo.

Psí impérium zde v patnáctidílné sérii ožívá v jasných barvách a zcela otevřeně, bez ohledu na rasu či společenské předsudky. Jestliže vám nevadí trochu štěkotu, uvidíte psy v ostré akci, ale i v klidu domova - soukromé momentky, jaké jinak nemáte šanci spatřit.

Autoři:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...