Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Koncert v Praze zahájí jarní část festivalu Khamoro, potrvá do čtvrtka

Kultura

  13:00
PRAHA - Večerním koncertem v pondělí začne v Praze v klubu Jazz Dock festival romské kultury Khamoro neboli Slunce. Přehlídka se koná po třiadvacáté a stejně jako loni je kvůli koronavirovým opatřením rozdělena na jarní a podzimní část.

Romský festival Khamoro - ilustrační foto. foto: Reuters

Nynější festivalový blok nabídne program ode dneška do čtvrtka a podzimní během posledního zářijového víkendu, vedle toho se uskuteční několik jednorázových akcí, sdělila produkční festivalu Inka Jurková.

Průvodu se zúčastnilo zhruba 200 účinkujících v krojích. Další tisíce lidí se...
Podle šéfky festivalu Jeleny Silajdžič má Khamoro reprezentovat nejen romskou...

Na úvod festivalu se dnes večer v Jazz Docku představí kapela Django Always, jejímiž členy jsou čeští Sintové a která podle pořadatelů poprvé zahraje v rámci gypsy jazzových večerů. V úterý večer vystoupí na stejném místě další příznivci gypsy jazzu, a to Joscho Stephan trio. 

Ve čtvrtek je pak na programu přehlídky koncert klasické hudby v podání klavíristy a skladatele Miroslava Ráce a jeho hostů v Jeruzalémské synagoze. Publikum uslyší Rácovu autorskou tvorbu pro klavír a na vybrané tradiční romské písně si hudebník přizve zpěvačku Pavlínu Matiovou.

Vedle hudby organizátoři naplánovali středeční večer romské literatury. Uskuteční se v Pražském kreativním centru a hosty budou mimo jiné romské autorky Ilona Ferková či Stanislava Miková a literární kritici. Lidé rovněž mohou navštívit výstavu romské výtvarnice Ivety Horváthové s názvem Tváře, která je k vidění v pražské kavárně WAID.

Program festivalu, který pořádá spolek Slovo 21, zájemci najdou na webu khamoro.cz.

Autor:
Témata: Kultura

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!