Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura je nyní „píár“ ČR

Kultura

  9:30
PRAHA - Kolem sedmi set kulturních akcí nabídne Česká republika během svého předsednictví EU. Česku se tak prý nabízí jedinečné „píár“, které bychom měli co nejlépe využít.

Osvědčený vývozní artikl. Zdeněk Mácal a Česká filharmonie zahrají v Bruselu Bohuslava Martinů. foto: Lidové noviny

Program, který potrvá až do června, zahájí zítra komponovaný večer bratří Formanů v Národním divadle s názvem Sladíme Evropu, který bude živě přenášet i Česká televize. Do konce ledna ještě odstartuje několik profilových akcí jako například projekt Martinů Revisiting. Ten v Bruselu 15. ledna otevře výstava Fenomén Martinů.

V Belgii se koná i další velká expozice Dekadence – České země 1880 –1914. Část má vernisáž na bruselské radnici 30. ledna a 1. února se další díl představí v Muzeu Féliciena Ropse v Namuru. Očekávané je také výtvarné dílo, které pro Brusel připravuje sochař David Černý a mělo by představovat země EU. Podle viceministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry se bude instalovat v nejbližších dnech, ale nic bližšího neprozradil, uvedl pouze, že kromě kubistických exponátů budou v interiéru Evropské rady i artefakty českých designérů.

Blížíme se k jednomu procentu
Vondra označil Česko za zemi s reputací kulturní velmoci. „Chceme toto renomé rozvíjet a české předsednictví k tomu skýtá výbornou příležitost. Nebudeme lpět na kamenných tradicích, rádi bychom se prezentovali jako země s moderní a dynamickou kulturou.“ Podle něj výběr akcí ovlivnily čtyři faktory: motto Evropa bez bariér, dále dvacet let od pádu želené opony, páté výročí našeho vstupu do EU a rok 2009 jako rok kreativity a inovací.

V programu je zahrnuto téměř sedm set akcí v ČR a v dalších 90 zemích, kde má Česko své zastoupení. Mají to být výstavy, filmy, divadlo, koncerty. V ČR se uskuteční stovka akcí, se šedesáti se počítá v Bruselu a dalších 450 bude v Evropě a dalších zemích. Program zahrnuje akce, které vznikly přímo k našemu předsednictví, ale i pravidelně se opakující festivaly, jako například Pražské jaro.

Ministerstvo zahraničí mělo na propagaci a kulturní projekty letos dvojnásobný rozpočet, tedy 60 milionů korun. Útvar místopředsedy vlády má na kulturní akce spojené s naším předsednictvím EU k dispozici 22,5 milionu korun. Podle ministra kultury Václava Jehličky jeho úřad na projekty v zahraničí vyhlásil loni i letos grantové řízení, v němž se rozdělilo asi deset milionů korun.

Vláda si prý uvědomuje, že není možné předsedat EU a nebrat v potaz, že kultura představuje i významný ekonomický faktor. „V Praze by se mělo koncem března konat Forum pro kreativní Evropu, které se bude zabývat chápáním kultury v ekonomických a sociálních souvislostech a také by se zde měla sejít rada ministrů, kteří budou rokovat o financování kultury,“ uvedl. Jehlička rovněž řekl, že finance pro jeho resort se z čísel pod půl procenta dostaly na 0,76 ze státního rozpočtu. „Je reálná šance, že se brzo přiblížíme ke kýženému jednomu procentu,“ dodal.

Alexandr Vondra je toho názoru, že nejde jen o podporu kultury ze strany státních orgánů. „Celkově jde do kultury víc peněz a stát bude postupně vytvářet lepší podmínky, aby se co nejvíc mohl zapojit soukromý sektor. Je to spojené s růstem naší ekonomiky, ale financování kultury nevidím nijak tragicky,“ uzavřel.

Kompletní kulturní program českého předsednictví je na adrese www.eu2009.cz.