• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Osvědčený vývozní artikl. Zdeněk Mácal a Česká filharmonie zahrají v Bruselu Bohuslava Martinů. | foto: Lidové noviny

Kultura je nyní „píár“ ČR

Kultura
  •   9:30
PRAHA - Kolem sedmi set kulturních akcí nabídne Česká republika během svého předsednictví EU. Česku se tak prý nabízí jedinečné „píár“, které bychom měli co nejlépe využít.
Program, který potrvá až do června, zahájí zítra komponovaný večer bratří Formanů v Národním divadle s názvem Sladíme Evropu, který bude živě přenášet i Česká televize. Do konce ledna ještě odstartuje několik profilových akcí jako například projekt Martinů Revisiting. Ten v Bruselu 15. ledna otevře výstava Fenomén Martinů.

V Belgii se koná i další velká expozice Dekadence – České země 1880 –1914. Část má vernisáž na bruselské radnici 30. ledna a 1. února se další díl představí v Muzeu Féliciena Ropse v Namuru. Očekávané je také výtvarné dílo, které pro Brusel připravuje sochař David Černý a mělo by představovat země EU. Podle viceministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry se bude instalovat v nejbližších dnech, ale nic bližšího neprozradil, uvedl pouze, že kromě kubistických exponátů budou v interiéru Evropské rady i artefakty českých designérů.

Blížíme se k jednomu procentu
Vondra označil Česko za zemi s reputací kulturní velmoci. „Chceme toto renomé rozvíjet a české předsednictví k tomu skýtá výbornou příležitost. Nebudeme lpět na kamenných tradicích, rádi bychom se prezentovali jako země s moderní a dynamickou kulturou.“ Podle něj výběr akcí ovlivnily čtyři faktory: motto Evropa bez bariér, dále dvacet let od pádu želené opony, páté výročí našeho vstupu do EU a rok 2009 jako rok kreativity a inovací.

V programu je zahrnuto téměř sedm set akcí v ČR a v dalších 90 zemích, kde má Česko své zastoupení. Mají to být výstavy, filmy, divadlo, koncerty. V ČR se uskuteční stovka akcí, se šedesáti se počítá v Bruselu a dalších 450 bude v Evropě a dalších zemích. Program zahrnuje akce, které vznikly přímo k našemu předsednictví, ale i pravidelně se opakující festivaly, jako například Pražské jaro.

Ministerstvo zahraničí mělo na propagaci a kulturní projekty letos dvojnásobný rozpočet, tedy 60 milionů korun. Útvar místopředsedy vlády má na kulturní akce spojené s naším předsednictvím EU k dispozici 22,5 milionu korun. Podle ministra kultury Václava Jehličky jeho úřad na projekty v zahraničí vyhlásil loni i letos grantové řízení, v němž se rozdělilo asi deset milionů korun.

Vláda si prý uvědomuje, že není možné předsedat EU a nebrat v potaz, že kultura představuje i významný ekonomický faktor. „V Praze by se mělo koncem března konat Forum pro kreativní Evropu, které se bude zabývat chápáním kultury v ekonomických a sociálních souvislostech a také by se zde měla sejít rada ministrů, kteří budou rokovat o financování kultury,“ uvedl. Jehlička rovněž řekl, že finance pro jeho resort se z čísel pod půl procenta dostaly na 0,76 ze státního rozpočtu. „Je reálná šance, že se brzo přiblížíme ke kýženému jednomu procentu,“ dodal.

Alexandr Vondra je toho názoru, že nejde jen o podporu kultury ze strany státních orgánů. „Celkově jde do kultury víc peněz a stát bude postupně vytvářet lepší podmínky, aby se co nejvíc mohl zapojit soukromý sektor. Je to spojené s růstem naší ekonomiky, ale financování kultury nevidím nijak tragicky,“ uzavřel.

Kompletní kulturní program českého předsednictví je na adrese www.eu2009.cz.
Autor: Jana Machalická