Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kuřecí guláš od Disneyho

Kultura

  16:07
PRAHA - Studio Walta Disneyho se pokouší o "moderní" animovaný film. Jeho Strašpytlík ale působí jako divoká slátanina.

Kuřecí guláš od Disneyho foto: Lidové noviny

Pokud chce Disney studio konkurovat v počítačové animované tvorbě agilnímu Pixaru, bude muset přijít s trochu jiným kalibrem, než je příběh panikařícího kuřete. Skutečnost, že se po premiérovém víkendu snímek v USA vyhoupl na čelo žebříčku návštěvnosti, nic nemění na tom, že jde o film výtvarně velmi nepohledný, s příběhem, jež se zrodil nejspíš z čirého zoufalství a bezradnosti.

Představa autorů o dynamickém a vtipném filmu pro děti je asi tato: vezmeme hrdinu-outsidera (čili hysterické kuře), k němu přidáme pár handicapovaných kamarádů (šeredu a tlusťocha) a nedůvěřivého tatíka. Aby maloměstské kuřecí dobrodružství nebylo tak fádní, sešleme na zem hejno ufonů a zahrajeme si na Válku světů. Jedním slovem chaos, v němž se tu a tam vyloupne docela hezký nápad, který ovšem vzápětí ubije deset mnohem slabších.

Kombinace tradičních sladkobolných postupů (kterak si synek důvěru otce získal) se tu bez úspěchu sráží s pokusy o "vypravěčskou modernu". Ze srovnání s povedenými filmy jako Úžasňákovi, Hledá se Nemo (studio Pixar) nebo Doba ledová (Fox) vychází disneyovský produkt jako velmi chudý příbuzný. Navíc krom celkem roztomilého titulního kuřete nenabízí nic výtvarně atraktivního nebo alespoň příjemného.

Výsledek nezachrání ani ambiciózní dabing režírovaný Petrem Zelenkou, ani písničky nazpívané Danem Bártou (i proto, že jsou zařazené naprosto nekoncepčně a příběhu nijak neslouží). Z filmu čiší naprostá bezradnost a snaha za každou cenu "nějak" trumfnout talentovanější konkurenci. Disneyho kralování animovanému filmu už definitivně skončilo.

***

HODNOCENÍ LN *****

Strašpytlík (Chicken Little)
USA 2005
Scénář: S. Bencich, R. J. Friedman
Režie: Mark Dindal
Hrají v českém znění: K. Hádek, P. Špalková, Z. Žák a další
Distribuce v ČR: Falcon
Premiéra: 10. 11. 2005

Autor: