Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Kýč na špejli ze hřbitova

Kultura

  7:00
PRAHA - Jeho praděda krajinář rámoval obrazy Janu Zrzavému, jeho maminka Jiřina každý rok vyhrává soutěž O nejhezčí balkon v Bechyni. Aleš Růžička (*1977) je malíř. A jak jeho jméno a genofond napovídá, nemůže se věnovat ničemu jinému než květinám.

Aleš Růžička: Krep´n´roll (2011) foto: Reprofoto

Ovšem velkou romantiku nehledejte – svá plátna v nadživotní velikosti pojmenovává Hřbitovní kvítí, Pouťová růže, Z lásky I–III, Krep’n’roll nebo Střelnice.  

To dobře charakterizuje Růžičkův vývoj – kvítí bující v přírodě postupně vyměnil za pokojovou okrasu a od krajinomalby se posunul k zátiší a začal konzervovat to, co podléhá zkáze. Řadu květin, které shnily dřív, než je stačil namalovat, portrétuje z paměti.

Květiny v nadživolní velikosti

Aleš Růžička: Krep’n’roll
Galerie Laboratorio, Bubenská 1, Praha
Do 31. 7.
www.galerielaboratorio.com

S dalšími cykly se životnost kytek ještě zkracuje – předlohou se stávají pohřební pugety darované ex post a nakonec už jen růže z krepáku z pouťových střelnic. Vždyť i takový celofán a zmačkaný papír, který po pugetech zbude, v sobě nese otisk něčí citové investice.

Výstava s názvem Krep’n’roll je k vidění v galerii Laboratorio v Praze. Doprovází ji vtipný katalog ve stylu "udělej si sám".

Autor: