Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kytarové riffy skotské vrchoviny

Kultura

  13:11aktualizováno  9. srpna 10:50
PRAHA - Hrát muziku, na kterou to budou chtít holky roztáčet. To bylo prvotní přání zpěváka a kytaristy Franz Ferdinand Alexe Kapranose, když jednu v současnosti z nejpopulárnějších britských kapel v roce 2001 zakládal. Na pražském festivalu Love Planet se ale v pátek se svými kamarády s Glasgow bude snažit roztančit končetiny obou pohlaví.

Franz Ferdinand foto: MARTIN BERNETTIAFP

Pozor! Každý den soutěž o dva lístky!

Čtěte tento týden pozorně Lidovky.cz. Od pondělí do čtvrtka můžete denně vyhrát dva lístky na Love Planet. Každý den zveřejníme - pokaždé v jinou dobu - soutěžní otázku; vyhraje ten, kdo na ni nejrychleji pošle správnou odpověd na internet@lidovky.cz.

Dnešní otázka: Franz Ferdinand získali cenu MTV za přelomové video. K jaké písni byl klip natočen?

Výherkyní je Martina Kolářová.

Poslední dva lístky můžete vyhrát ještě ve čtvrtek!

Alex se s basistou Bobem Hardym, kytaristou Nickem McCarthym a bubeníkem Paulem Thomsonem navíc do Prahy vracejí posíleni písněmi z druhého studiového alba. Návštěvníci festivalu se tak mohou těšit na kapelu, která se snaží posunout sound klasických ostrovních kytarovek do dříve neprozkoumaných poloh.

Parta ze skotské vrchoviny stoupala v popularitě po strmém žebříku. Už její druhý singl Take Me Out vyvolal ve Velké Británii nadšení a znamenal základ pro jejich debutové album, které neslo stejný název jako skupina sama.

Franz Ferdinand se snažili o to, aby jim do hudby vydavatelství moc nekecala a nahrávky vytvořili u nezávislého Domina, kde měli svobodu pro tvorbu zaručenou. Na základě toho pak vznikly pecky jako "Darts of Pleasure", "Dark of the Matinée", "Michael" nebo "Jacqueline".

Za svoji krátkou existenci posbírali Franz Ferdinand mnoho ocenění. Užívali si je například v Brit Awards, či na MTV. Po úspěšné roční šňůře se skupina zavřela opět do studia a v roce 2005 vydala druhé album You Could Have it So Much Better. Na hitovkami méně nabitém ale o to propracovanějším CD je stále patrný charakteristický zvuk Franz Ferdinand. Lidé, kteří přijdou 11. 8. 2006 na pražské Výstaviště se tak mohou těšit na jednu z nejvýraznějších kapel současné ostrovního poprocku.
Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...