Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Película s Almodóvarovým kameramanem. Přehlídka španělských filmů chystá to nejlepší

Nejnovější Almodóvarův film má název Zvláštní způsob života foto: Archiv

Kino Světozor v Praze a královéhradecké Bio Central od 6. do 8. října uvedou přehlídku španělských filmů La Película: Tapas. Organizátoři ve spolupráci s Institutem Cervantes letos nabídnou divákům několik akcí spojených se jménem režiséra Pedra Almodóvara.
  15:00

Do pražského kina zavítá dvorní kameraman Almodóvara a jeho snímků Špatná výchova, Volver nebo Bolest a sláva, čtyřiaosmdesátiletý José Luis Alcaine. Festival také v české premiéře uvede Almodóvarův krátkometrážní film Zvláštní způsob života v hlavních rolích s Pedrem Pascalem a Ethanem Hawkem, který měl premiéru na 76. ročníku festivalu v Cannes.

Zahajovacím filmem přehlídky bude 6. října thriller Zvířata režiséra Rodriga Sorogoyena. „Předcházet mu bude projekce snímku Očarování. Klasika z roku 1947, v hlavní roli se dvěma proslulými flamenkovými umělci Lolou Floresovou a Manolem Caracolem, která bude uvedena v rámci mezinárodního svátku Dne španělského filmu,“ uvedl za organizátory Filip Linhart.

Pražská část sobotního programu 7. října mimo jiné nabídne komediální drama Ještě jednou zástupce současné mladé španělské tvorby Guillerma Rojase a pořad 3x Pedro Almodóvar se třemi krátkými filmy slavného tvůrce. Zájemci uvidí snímky Zvláštní způsob života, Lidský hlas a Upoutávka pro milovníky všeho zakázaného s následnou debatou s kameramanem Alcainem.

Závěrečný den festivalu 8. října přinese mimo jiné Almodóvarův film Paralelní matky a drama Sušárny, ve kterém režisérka Rocío Mesa nabízí dva příběhy, které se odehrávají mezi sušáky tabáku. V Bio Central v Hradci Králové se uskuteční 6. až 8. října tři projekce. Tamní diváci mohou zhlédnout v pátek snímek Také stěny umí mluvit, v sobotu Sušárny a hradeckou část festivalu zakončí snímek Zvířata.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...