Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Laibach představí hudbu ke sci-fi o nacistech

Kultura

  10:00
PRAHA - Slovinská skupina Laibach dnes v pražském Paláci Akropolis nabídne také hudbu z filmu Iron Sky finského režiséra Tima Vuorensoly.

Vystoupení skupiny Laibach v Praze v roce 2006 foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

Skupina Laibach přijíždí do Prahy v rámci turné We Come In Peace Tour 2012. Vedle svých starších písní nabídne také hudbu ze sci-fi filmu Iron Sky finského režiséra Tima Vuorensoly. Snímek vychází ze scénáře, v němž se na konci druhé světové války část nacistů přesune vesmírnými koráby na tajnou základnu na odvrácené straně Měsíce, odkud v roce 2018 zaútočí na rodnou planetu.

Režiséra Vuorensolu při tvorbě Iron Sky údajně inspiroval poslech alba Laibach Volk z roku 2006, které zahrnuje radikální předělávky evropských národních hymen.

Laibach

Kapela, jejíž název je německou variantou jména slovinské metropole Lublaně, vznikla v roce 1980 v hornickém městečku Trbovlje ve středním Slovinsku. Debutové album kontroverzní skupiny z roku 1985 neslo jen logo kapely, na území tehdejší Jugoslávie jim totiž byla zakázána umělecká činnost. Zdrojem inspirace pro kapelu, která klade důraz na výtvarnou stránku koncertů a pohrává si se symboly, byla již od jejích začátků německá kultura.

Skupina Laibach, která je výrazným představitelem elektronické hudební scény, v České republice vystoupila již několikrát. Naposledy to bylo v roce 2010 v pražském Divadle Archa. Rok předtím pražským posluchačům Laibach zahrál svůj multimediální projekt nazvaný Umění fugy, v němž zpracoval stejnojmenné dílo slavného německého skladatele Johanna Sebastiana Bacha.

Autoři: ,

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč