Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Legendární plošinovka Prince of Persia ožije na filmovém plátně

Kultura

  13:02
PRAHA - Klasika z dob "herního pravěku", Prince of Persia, se napřesrok objeví na filmových plátnech. V hlavní roli se představí Jake Gyllenhaal, známý jako Donnie Darko nebo kovboj ze Zkrocené hory.

Prince of Persia (2010) foto: Walt Disney Pictures Reprofoto

Prince of Persia je klasická počítačová hra, která byla vytvořena v roce 1989 vývojářským týmem Brøderbund pro Apple II. Tým vedl Jordan Mechner a o rok později hru vyvinuli i pro Amigu, Atari ST a IBM PC. Jedná se o tzv. arkádu, "plošinovku" ve 2D.

Příběh je, jako u většiny počítačových her té doby, jednoduchý. V jednom království se za nepřítomnosti sultána zmocní trůnu vezír Jaffar. Sultánova dcera je uvězněna a vezír jí dává jednu hodinu na rozhodnutí: buďto si ho vezme, nebo zemře. Nyní nastupuje na scénu princ, který má za úkol během oné hodiny princeznu zachránit.

Hra Prince of Persia patří s Paperboyem, Prehistorikem, sérií Commander Keen, Gods nebo Dangerous Davem mezi nejoblíbenější arkády. Perský princ pak pokračoval druhým dílem The Shadow and the Flame, třetím, nazvaným jednoduše 3D, a trilogií The Sands of Time, Warrior Within a The Two Thrones.

Úsměv Jerryho Bruckheimera
Film Prince of Persia: The Sands of Time je inspirovaný hrou z roku 2003. Sleduje počínání mladého prince Dastana (Jake Gyllenhaal), oklamaného lstivým vezírem. Na jeho popud vrazí princ do přízračných přesýpacích hodin vzácnou relikvii Dýku času. Z hodin začíná unikat Písek času, který ničí Království a přeměňuje obyvatele v nestvůry. Aby princ zastavil následky činů a napravil tragický omyl, musí se spojit s princeznou (Gemma Arterton).

V dalších rolí se objeví také Ben Kingsley nebo Alfred Molina, režie se ujal Mike Newell, který stojí také za snímky Harry Potter a Ohnivý pohár, Krycí jméno Donnie Brasco, Čtyři svatby a jeden pohřeb nebo Úsměv Mony Lisy. Výpravnou podívanou produkuje osoba z nejpovolanějších, Jerry Bruckheimer.

Autoři: