Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Lístky na da Vinciho jsou hitem černého trhu

Kultura

  15:30
LONDÝN - O výstavu obrazů Leonarda da Vinciho v londýnské Národní galerii je tak mimořádný zájem, že se vstupenky na ni prodávají na internetu za patnáctinásobek oficiální ceny.

Slavná Dáma s hranostajem na londýnské výstavě foto: ČTK/AP

Vstupenky stojí běžně 16 liber (478 korun), ale protože jsou rychle vyprodány, milovníci umění jsou za nabídky na internetu ochotni zaplatit i 250 liber (7458 korun). Podle listu The Daily Mail poptávka stoupla, jakmile kritici začali o výstavě psát jako o příležitosti, jaká se naskytne jedinkrát za život.

Galerie denně prodá 500 vstupenek a lidé na ně od rána čekají ve frontě až tři hodiny. Mnozí ale přijdou pozdě, takže se na ně nedostane. Mnozí ztratili trpělivost a začali shánět na internetu.

Leonardo da Vinci: malíř na milánském dvoře

Výstava potrvá do 5. února. Jejím autorům se podařilo shromáždit na jednom místě dosud nejvíce da Vinciho obrazů. Namaloval jich asi 20, z nichž se dochovalo podle různých odborných názorů 15 nebo 16. V Londýně je z nich k vidění devět a pocházejí z 80. a 90. let 15. století. Aby se v galerii netvořil dav, pouští se do sálů každou půlhodinu jenom 180 lidí, i když předpisy umožňují 230.

Internetová prodejna vstupenek Viagogo prodává lístky na konkrétní dny a žádá kromě základní ceny také daň a poplatky za rezervaci a za zaslání.

Galerie ale upozornila, že překupnictví s jejími lístky je nelegální a že takové vstupenky mohou být bez náhrady odmítnuty. Kontaktovala všechny společnosti, které lístky nabízejí na svých webových stránkách, a požádala je, aby s touto praxí okamžitě přestaly.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!