Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Lepší než kino nebo televize. Syrové a rozcuchané romské pohádky rozhodně nejsou nic pro děti


Ilustrace z knížky Paramisa | foto: Repro LN

Premium Recenze
Nakladatelství Argo vydalo pohádky a příběhy romských vypravěčů z bývalého Československa. Pro děti to sice moc není, ale dospělý čtenář se pobaví náramně a ocení jedinečnost romské kultury, její nemainstreamovost a autenticitu. Prostě schopnost dělat to po svém.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

V devětapadesátém roce vyšly v češtině Cikánské pohádky. Patnáct příběhů, které posbírala a převyprávěla Marie Voříšková, jedna z nejviditelnějších sběratelek romského folkloru u nás po druhé válce.

Po deseti letech, v devětašedesátém, ty pohádky vyšly znovu, v rozšířené verzi a nově ilustrované; první knihu ilustroval František Skála, druhou Míla Doleželová. A byl to mimořádný sukces: náklad čtyřicet tisíc výtisků, překlady do cizích jazyků, prestižní francouzská cena pro ilustrátorku.

Voříšková samozřejmě pohádkové texty učesala, přizpůsobila je potřebě dětského čtenáře, zvýraznila ve vyprávění body a linky klasických pohádkových vzorců, známých z českých folklorních sběrů Erbena nebo Němcové – a rovněž podtrhla výchozí bod putování romského živlu světem: Indii.

Sto hlav a čtyři oči

Proč tenhle úvod? Pro srovnání: v pražském Argu totiž před pár týdny vydali titul Paramisa. Ta kniha má podtitul „Pohádky a příběhy romských vypravěčů z bývalého Československa“.

Přesněji z Československa sedmdesátých a osmdesátých let, kdy vyprávění na magnetofon zaznamenala romistka Milena Hübschmannová. A jsou to příběhy dost jiné, než jaké nabízejí Cikánské pohádky. Syrové, rozcuchané, expresivní; neuspořádané, plné digresí, občas jde z té nepravidelné struktury čtenáři hlava kolem.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!