Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

My Dánové jsme za Česko vděční. Najdeme tady to, co u nás už nemáme, říká hvězdný Mads Mikkelsen

Mads Mikkelsen | foto: ČTK

Premium Rozhovor
Probíhající přehlídku severských filmů Scandi letos zahájil dánský oscarový kandidát Bastard, málo známý příběh chudého kapitána, který se v roce 1755 jal osidlovat nehostinné dánské vřesoviště. Hlavní roli v novince, která soutěžila na festivalu v Benátkách a získala Evropské filmové ceny za kameru, kostýmy a pro nejlepšího herce, si zahrála dánská hvězda Mads Mikkelsen. V Benátkách dal rozhovor skupině novinářů z několika vybraných médií, včetně serveru Lidovky.cz.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Bastard je v podstatě western. Jak jste s tím pracovali?
Je to western, odehrává se na hranici civilizace, jezdím tam na koni, na ten žánr nešlo nemyslet. Akorát jde o skutečný příběh. Osidlování jutského vřesoviště tvoří velkou kapitolu dánských dějin, jenže se o ní moc neví.

Na rozdíl od příběhu Královské aféry je osud Ludviga Kahlena pro nás nový. Z mnoha důvodů. Jak vidíme i ve filmu, nakonec z vřesoviště odešel a nikdo o něm už neslyšel. A tak se k němu zachovala i historie.

Mám pocit, že ti, kdo psali tuhle část dějin, se styděli za to, jak se lidé během osidlování chovali. A rozhodli se radši tuhle kapitolu v kronikách přeskočit.

Děláte si při natáčení historických filmů nějaké vlastní rešerše, nebo spoléháte jen na scénář?
Jsem blázen do historie, takže mám spoustu načteno. A pak někdy otravuju. Třeba režisérovi Nikolaji Arcelovi jsem při natáčení Bastarda říkal, že sice vím, že to ve filmu potřebujeme, ale že až do 80. let 19. století se nikdo nelíbal.

Japonci s tím dokonce začali až po druhé světové válce, předtím jim to připadalo nechutné. Polibky se do historie vetřely až později s poezií a romány.

Ale chápu, že v dobovém filmu musí být city, které jsou nám blízké. Takže tohle toleruju. Ovšem nechci, abychom do příběhu z 18. století přenášeli celou morálku z roku 2023. Jako třeba že moje postava neuhodí dítě, protože to je přece slušný člověk. Tehdy mlátili děti všichni, i ženy. A musíme být té době aspoň trochu věrní.

Film se u nás jmenuje Bastard, ale v dánštině je v názvu množné číslo. Proč?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....