Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zemřel americký herec Mark Margolis, zloduch Salamanca z Perníkového táty

Herec Mark Margolis v seriálu Better Call Saul foto: Profimedia.cz

Ve věku 83 let zemřel americký herec Mark Margolis, známý ze seriálu Perníkový táta nebo z filmu Zjizvená tvář. O smrti informoval deník The Guardian s odkazem na jeho agenta. Podle něj Margolis zesnul po boku syna a ženy v nemocnici Mount Sinai v New Yorku po krátké nemoci.
  21:36

Margolis sám sebe jednou označil za „herce-chodce“, hrál ve více než šedesáti filmech během své pět desetiletí trvající kariéry včetně Zjizvené tváře, Ace Ventury a Wrestlera. Právě jako Salamanca se pravděpodobně dostal k nejširšímu publiku, píše The Guardian.

Ve filmu El Camino, který přímo navazuje na seriál Perníkový táta, byl Salamanca uraženým bývalým drogovým bossem, který komunikoval pouze pomocí mosazného zvonku připevněného k invalidnímu vozíku a nakonec dramaticky zemřel.

Z Perníkového táty se odloupl nový seriál, přichází Better Call Saul

Margolis se narodil v roce 1939 ve Filadelfii. Po přestěhování do New Yorku studoval u učitelky herectví Stelly Adlerové a začal svou kariéru na jevišti. Podle portálu Deadline se Margolis objevil ve více než padesáti mimobroadwayských hrách, mimo jiné jako Bernie Madoff v regionální inscenaci Imagining Madoff z roku 2010.

„Byl jedinečný. Takové, jako byl on, už nikdy neuvidíme,“ uvedl v prohlášení Margolisův manažer Robert Kolker. „Byl to cenný klient a můj celoživotní přítel. Měl jsem to štěstí, že jsem ho znal, uzavřel podle The Guardianu.

Autoři: ,