Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Maso vyhnalo Morrisseyho z pódia

Kultura

  17:36
PRAHA - Britský zpěvák Morrissey se v pátek naštval a ukončil vystoupení na festivalu Coachella v Kalifornii z pódia poté, co ucítil pečené maso. "Doufám, že je lidské," utrousil přísný vegetarián "na rozloučenou" se zklamaným davem.

Morrissey: Maso je vražda foto: Lidové noviny

Zpěvák tak vyvolal mnoho protichůdných reakcí. Někteří fanoušci byli zklamaní z ukončení setu a chápou to jako nespravedlnost, jiní ho ovšem hájí. "Vím, že si hodně lidí myslí, že to s tím spáleným masem trochu přehnal, ale já s ním naprosto souhlasím. Asi mu nebylo moc příjemné, když se musel konfrontovat s něčím, co ho uráží," řekl fanoušek na fóru webové stránky Morrissey-Solo.

Hudebník je vegetariánem od svých jedenácti let. "Když milujete zvířata, nedává smysl, abyste jim ubližovali," říká aktivní ochránce práv zvířat a podporovatel organizace PETA. Se svou bývalou kapelou The Smiths napsal v polovině 80. let píseň Meat Is Murder: Maso je vražda, která pak dala název celé desce.

Právo je nemorální
V minulosti už měl kvůli svým názorům několik konfliktů. Na začátku roku 2006 obhajoval násilné akce organizace Animal Rights Militia tím, že si jejich cíle nic jiného nezaslouží. "Zcela chápu útoky na všechny tyhle pěstitelé kožichů a takzvané vědce a laboratorní krysy. Jsou to lidi, kteří sami jednají pouze násilím, takže žádné jiné řeči by stejně neporozuměli." Násilnou taktiku schvaluje, protože "jednou dosáhnete bodu, kde už nemůžete lidem, kteří vykonávají experimenty na zvířatech, jen domlouvat." "Animal Rights Militia jsou obvykle velmi inteligentní lidé, kteří jsou přinuceni jednat, protože právo je hanebné a nemorální,“ dodal zpěvák.

Téhož roku vydal Morrissey prohlášení, že bojkotuje výrobky z Kanady a nebude v této zemi koncertovat. Stalo se tak na protest proti komerčnímu lovu tuleňů. Kanadský "sport" každým rokem sledují veterináři, novináři, vědci a ochránci zvířat a jejich výpovědi hovoří o nepřijatelné krutosti, včetně probodávání a odtahování ještě živých a při vědomí držených tuleňů na hácích, zraněných tuleňů ponechaných v nesnesitelných bolestech nebo stahování tuleňů z kůže zaživa.

Morrissey se účastnil se velkých protestních akcí, mj. se přidal spolu s Dalajlámou či australskou supermodelkou Imogen Bailey ke kampani proti špatnému zacházení se slony v Thajsku. Kromě toho se pustil do televizních hvězd Jamie Olivera a Clarissy Dickson Wrightové. Oliver rozhořčil aktivisty brutalitou, když v pořadu stanice Channel 4 prořízl hrdlo jehněti, aniž by jej omráčil. Wrightová je zase mluvčí stoupenců honů na lišky.

Zpěvák vystoupí 9. července také v Praze, kde představí své nové album s názvem Years of Refusal. Fanoušci můžou jen doufat, že ho nerozčílí zápach z vedlejšího KFC, "proklatě mrtvého kuřete".

Morrissey: Irish Blood, English Heart

Autor: