Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Morrissey si v Berlíně odbyl generálku

Kultura

  8:40
BERLÍN - Ještě před pražským koncertem zavítal bývalý frontman The Smiths Morrissey do Berlína. Do Divadla Archa se chystá ve čtvrtek 9. července.

Morrissey foto: Auralstates.comReprofoto

Když Morrissey oznámil na začátku roku seznam zastávek svého aktuálního evropského turné na podporu letošní novinky Years of Refusal, nebyl čas na hrdinství. A i když na Prahu nakonec také došlo, zpěvák začal své fanoušky děsit nemocí a hromadným rušením koncertů. Nebyl důvod si výlet do Berlína odpírat.

Podobně to vidělo víc lidí z celé Evropy, a prostor Columbia Hall zněl jako chodba jazykové školy s nepatrnou německou většinou. Těm se ale Morrissey zavděčil přece jen nejvíc – to když se v půlce show nechal slyšet: „Maybe... maybe I am, after all, German.“

Setlist (Berlín 12.6.2009)

This Charming Man, Billy Budd, Black Cloud, Ask, When Last I Spoke To Carol, How Can Anybody Possibly Know How I Feel?, How Soon Is Now?, I'm Throwing My Arms Around Paris, The World Is Full Of Crashing Bores, Girlfriend In A Coma, Why Don't You Find Out For Yourself?, Seasick, Yet Still Docked, Some Girls Are Bigger Than Others, One Day Goodbye Will Be Farewell, I Keep Mine Hidden, Irish Blood, English Heart, Let Me Kiss You, The Loop, I'm OK By Myself + First of the Gang to Die

Bez gest a bez manýrů
Publikum bavila ještě před začátkem docela originální projekce, aby se v devět ozvalo klavírní intro, do kterého se začala trousit pětice doprovodných muzikantů a – za hlasitého pískotu, potlesku a úlevných a natěšených vzdechů – Morrissey.

Kdo nezjišťoval dopředu pořadí písní a nechal se překvapit, patrně mu „Moz“ hned v úvodu vyrazil dech písní This Charming Man, jedním z největších hitů The Smiths, významné, nenávratně zrušené „kapely před Morrisseym“. Na jejich písničky na jeho sólových koncertech neradno spoléhat, ale v Berlíně se nerozpakoval jich do playlistu zařadit rovnou šest, a to včetně obrovských, legendárních hitů How Soon Is Now? nebo Some Girls Are Bigger Than Others.

I když měl koncert, až na krátké výjimky ve dvou pomalejších baladách, rychlý spád a svižný, rokenrolový nádech, byl dobře slyšet rozdíl mezi „rozpustilou“ náladou starších písní (pokud si lze odmyslet krajně nerozpustilý text) a rockovou přímočarostí skladeb z posledních desek. A i když se to mnohdy nabízelo, třeba při refrénu singlu I’m Throwing My Arms Around Paris, obešel se bez okázalých gest nebo manýrů rockové star.

Morrisseyho zpěv, pohyby i chování byly naopak civilní, soudě podle několika vtípků byl v dobré náladě a skvělé formě. Zachoval záviděníhodné dekorum i ve chvíli, kdy se na něj na pódium vrhali fanoušci nebo když na něj jiní pokřikovali obscénnosti (za což si ale mohl sám, když se jal zbavovat zpocené košile jejím roztržením a zahozením do publika).

Hodnocení LN

4 / 5
Morrissey (UK)
12. června 2009
Columbia Hall
Berlín, Německo

S Berlínem marno polemizovat
Show skvěle gradovala, s rytmem refrénu hitovky Irish Blood, English Heart se sžila celá hala, stejně jako se rozdělila o sborový zpěv. Vůbec se zdálo, že nejlépe z celého playlistu vyšla deska You Are the Quarry. Kromě dechberoucí balady Let Me Kiss You zazněla ještě dravá (a v Morrisseyho aktuálním podání zároveň ohromně vtipná) First of the Gang to Die v jediném přídavku, který ukončoval osmdesátiminutovou show.

Čerstvý padesátník Morrissey se představil jako gentleman a totálně odzbrojil sex-appealem i vynikajícím hlasem, i když se vždycky najde někdo, kdo bude o jednom nebo druhém polemizovat. S publikem koncertu v Berlíně marně.

First of the Gang to Die (přídavek)

I'm Throwing My Arms Around Paris

Irish Blood, English Heart

Let Me Kiss You

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!