Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Mezinárodní festival Divadlo nabídne 18 inscenací. Mezi hosty je i režisér Krymov, který kvůli podpoře Ukrajiny musel z Ruska


Trójanky podle režiséra Jana Klaty | foto: Michal Sziaga

Premium Doporučujeme
Mezinárodní festival Divadlo zahájí inscenací Euripidových Trójanek v režii u nás dobře známého polského tvůrce Jana Klaty, který antické drama vystavěl jako působivý apel proti válce. Přehlídka, která potrvá od 13. do 17. 9. se letos zaměřuje na divadelní tvorbu z Polska, Litvy a Slovenska a přiváží i další špičkové inscenace s aktuální výpovědí.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Pozornost poutá inscenace Fragment ruského režiséra Dmitrije Krymova, který kriticky reagoval na Putinovu agresi na Ukrajině, z Ruska vzápětí odešel a pracuje v zahraničí. Ve Fragmentu, který nastudoval v litevském divadle Klaipėdos dramos teatras v Klaipėdě, vyšel z Čechovova dramatu Tři sestry a zkoumá začátek jeho třetího dějství, čili scénu nočního požáru, kde se pod lupou ocitá nejstarší ze sester Olga.

Hlavní program festivalu trvá pět dní a zahrne osmnáct inscenací. Na něj pak naváže tradiční epilog do 20. září, program doplní open air představení zdarma, sekce Johan uvádí v Moving Station debaty a výstavu. „Mám velkou radost, že v režisérských osobnostech Jana Klaty a Katarzyny Kalwatové přivážíme špičky současného polského divadla. Dmitrij Krymov sklidil před čtyřmi lety velký úspěch s inscenací Bez věna. Letos se vrací s další inscenací, která rozbíjí obvyklý pohled na ruskou klasiku. A navíc jako tvůrce, který musel opustit svoji vlast, protože ihned po přepadení Ukrajiny protestoval,“ říká ředitel festivalu Jan Burian.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...