Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Mikulášovy patálie v divadle? Jedině v Praze

Kultura

  15:30
PRAHA - Divadlo v Celetné jako jediné na světě uvádí jevištní podobu slavných Mikulášových patálií. Mikuláše, Celestýna či Kryšpína ztvárnili dospělí herci.

Mikulášovy patálie v podání spolku Kašpar foto: divadlovceletne.cz

Divadelní spolek Kašpar nastudoval jako rodinné představení známé Mikulášovy patálie, populární příběhy francouzské dvojice Goscinny-Sempé. Inscenace měla na konci minulého týdne premiéru v pražském Divadle v Celetné.

Příběhy malého Mikuláše a jeho kamarádů upravil pro jeviště podle knih z nakladatelství Albatros režisér Filip Nuckolls. Vycházel ze své předchozí zkušenosti s adaptací Dětí z Bullerbynu. I v případě Mikuláše byl jeho inscenační klíč stejný - dospělí hrají děti, imitují dětské charaktery, ale nepitvoří se a snaží se vyhnout nechtěné infantilitě.

Stvořitel Mikuláše i Asterixe

Francouzský spisovatel a scenárista kreslených seriálů René Goscinny se narodil v srpnu 1926 v Paříži, ovšem jeho rodiče se za dva roky přestěhovali za prací do Argentiny. Goscinny vystudoval francouzské lyceum v Buenos Aires, poté krátce pracoval v New Yorku. Po návratu do Francie počátkem 50. let 20. století se plně věnoval literární tvorbě. On a spolu s ním ilustrátor Jean-Jacques Sempé vytvořili postavu malého Mikuláše, jehož příběhy zaznamenaly značný úspěch. Goscinnyho však nejvíce proslavily kreslené příběhy s postavičkami Asterixe, Obelixe a dalších Galů, jež kreslil Albert Uderzo. René Goscinny zemřel v roce 1977 v Paříži.

Ač jsou tyto známé knižní předlohy určeny především dětem, nejedná se o vyloženě dětské představení. "Chtěli jsme vytvořit inscenaci v pravém slova smyslu rodinnou, kde se stejně jako herci i rodiče a prarodiče na chvíli vrátí do dětských let," uvedl Nuckolls.

Souhlas dostali jako jediní

Mikulášovy patálie jsou v Kašparu jevištní světovou premiérou. "Poté, co jsme se dopátrali francouzských vlastníků autorských práv, dozvěděli jsme se, že nejsme první, koho tato myšlenka napadla. Zároveň nám bylo řečeno, že zatím žádný z žadatelů nebyl kladně vyrozuměn. O to více jsme byli rádi, když jsme po nějakém čase zatím jako jediní dostali k uvedení souhlas," vysvětlila mluvčí spolku Kašpar Lenka Bočková.

V inscenaci se objevili Matouš Ruml, Petr Lněnička, Zdeněk Charvát, Václav Jakoubek, Lukáš Jůza, Marek Němec, Milena Steinmasslová a Pavel Lagner.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...