Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Modré Brno v rudém objetí

Kultura

  15:55
BRNO - Pravicové Brno a vedle něj levicové okolí. Modrá ODS versus rudá KSČM. Kdo s koho? Jaké je soužití politicky odlišných oblastí?

Práce s počítačem foto: Lidové noviny

Nadcházející supervolební rok potvrdí, zda nárůst preferencí komunistů v okrese Brno-venkov bude pokračovat. V tamních městech se už většinou stali nejsilnější politickou stranou. V minulých komunálních volbách si v součtu připsali přes dvacet procent hlasů. Nejvíce ze všech. „Komunistické myšlení je tam v lidech zakořeněné, šíří se jako mor,“ tvrdí předseda brněnské Konfederace politických vězňů Zdeněk Janík. Sám před lety nuceně fáral v Oslavanech v dole Kukla: „Teď tam jezdíme znovu. Vysvětlovat mladým, jaké nebezpečí právě názory komunistů přinášejí,“ řekl včera LN.

Vítězové ve volbách, ale poražení na radnicích

Komunisté sice mají nejvyšší preference a jejich kandidáti pravidelně v okolí Brna postupují i do soubojů o senátní posty - na komunální úrovni však prohrávají. Ostatní strany obvykle vytvoří koalici, v níž komunisty nepřijmou. Jen pět radnic tak má v čele člověka, který kandidoval za KSČM.

Sami komunisté si přesto vývoj preferencí pochvalují. „Na Brněnsku je sice jedna z nejnižších nezaměstnaností v kraji, ale jen proto, že lidé jsou ochotni za prací vyjíždět, mnoho i na celý týden. Jsou tam úplně odlišné podmínky, které jiní nechápou,“ prohlásil předseda tamních komunistů Zdeněk Zimola. Podle něj jsou schopni oslovit více lidí i proto, že na malých městech komunikují s lidmi lépe.

Zástupci Brna se radikálního posílení KSČM neobávají. „Nevidím to dramaticky, je to obecný trend. Pravice je vždy silnější ve velkých městech,“ soudí poslanec a člen oblastní rady ODS Petr Pleva. Podle něj se na venkově tradičně více drží strany bývalé Národní fronty, ať už jde o komunisty či o lidovce. Politolog brněnské Masarykovy univerzity Stanislav Balík se domnívá, že na Brněnsku preference levice dosáhly vrcholu. Podle něj je situace dána mimo jiné tím, co minulý režim poskytl za výhody lidem například v hornické oblasti Rosicko-Oslavanska. „Jihovýchodní část okresu již jasně inklinuje k lidovcům,“ dodal. Brnu-venkovu ale chybí velké město, které obvykle volební statistiky posouvá ve prospěch pravice.

Přes vzestup komunistických preferencí jejich spory s pravicovými politiky v Brně zůstávají na bázi opozice v samosprávách. Kraj, který většinu věcí regionu řídí, drží v rukou koalice KDU-ČSL a ODS.

Autoři: ,