Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Na co do divadla

Mozart jako sci-fi ztroskotal. Miroslav Krobot a jeho debut s operním souborem se příliš nepovedl


Na jiné planetě. Kouzelná flétna v režii Miroslava Krobota se odehrává v kulisách havarované vesmírné lodi. | foto: NDBMAFRA

Premium Recenze
Operní soubor brněnského Národního divadla obohatil svůj repertoár novým nastudováním Kouzelné flétny. Režisér Miroslav Krobot Mozartovu poslední operu uvedl už v roce 2003 v Dejvickém divadle jako hravou pohádku s kabaretními prvky a komediálním nadhledem. Tentokrát jde o jeho debut s velkým operním souborem.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Inscenační podoby Kouzelné flétny opředené výklady sahajícími až ke „konspiračním teoriím“ se rozprostírají od pohádky s jasně odděleným dobrem a zlem přes dolování zednářských symbolů po nekonečné množství soubojů světla a tmy, smyslu zkoušek i rituálu zasvěcení, výkladu postav včetně nejrůznějších historických konotací nebo feministických třeštění. V nich ovšem mnohdy zaniká fakt, že principál a libretista Emanuel Schikaneder chtěl po Mozartovi hlavně komerčně úspěšnou operu, která naplní jeho předměstské Divadlo na Vídeňce.

V tomto kontextu a záměru Kouzelnou flétnou hlavně pobavit není Krobotova lokalizace děje do říše fantasy a sci-fi na jinou, lidmi a zvířaty obydlenou planetu, na níž ztroskotá posádka vesmírné lodi, nijak převratná ani udivující. Nakolik jsou Star Treky, Hvězdné války a podobné filmy a seriály ze 60. a 70. let oním dnešním lidovým typem zábavy, navíc v opeře, už tak jednoznačné není. V Krobotově inscenaci zůstaly jen vnějškovým vizuálním rámcem, na rozlehlé prázdné scéně ve svých odstínech šedi pustých skalisek postupně čím dál jednotvárnějším.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: