130 let
Na jiné planetě. Kouzelná flétna v režii Miroslava Krobota se odehrává v...

Na jiné planetě. Kouzelná flétna v režii Miroslava Krobota se odehrává v kulisách havarované vesmírné lodi. | foto: NDB, MAFRA

Premium

Recenze

Mozart jako sci-fi ztroskotal. Miroslav Krobot a jeho debut s operním souborem se příliš nepovedl

Na co do divadla
  •   5:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Operní soubor brněnského Národního divadla obohatil svůj repertoár novým nastudováním Kouzelné flétny. Režisér Miroslav Krobot Mozartovu poslední operu uvedl už v roce 2003 v Dejvickém divadle jako hravou pohádku s kabaretními prvky a komediálním nadhledem. Tentokrát jde o jeho debut s velkým operním souborem.

Inscenační podoby Kouzelné flétny opředené výklady sahajícími až ke „konspiračním teoriím“ se rozprostírají od pohádky s jasně odděleným dobrem a zlem přes dolování zednářských symbolů po nekonečné množství soubojů světla a tmy, smyslu zkoušek i rituálu zasvěcení, výkladu postav včetně nejrůznějších historických konotací nebo feministických třeštění. V nich ovšem mnohdy zaniká fakt, že principál a libretista Emanuel Schikaneder chtěl po Mozartovi hlavně komerčně úspěšnou operu, která naplní jeho předměstské Divadlo na Vídeňce.

V tomto kontextu a záměru Kouzelnou flétnou hlavně pobavit není Krobotova lokalizace děje do říše fantasy a sci-fi na jinou, lidmi a zvířaty obydlenou planetu, na níž ztroskotá posádka vesmírné lodi, nijak převratná ani udivující. Nakolik jsou Star Treky, Hvězdné války a podobné filmy a seriály ze 60. a 70. let oním dnešním lidovým typem zábavy, navíc v opeře, už tak jednoznačné není. V Krobotově inscenaci zůstaly jen vnějškovým vizuálním rámcem, na rozlehlé prázdné scéně ve svých odstínech šedi pustých skalisek postupně čím dál jednotvárnějším.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: