Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Na Formanově rodném domě v Čáslavi bude odhalena filmařova busta

Kultura

  12:00
Na rodném domě režiséra Miloše Formana v Čáslavi na Kutnohorsku dnes bude odhalena filmařova busta. Původně se tak mělo stát 13. dubna, kdy uplynuly tři roky od Formanova úmrtí, kvůli koronaviru se ale termín posouval. Součástí akce bude setkání členů filmařovy rodiny v domě, účast přislíbili například režisérovi synové Matěj a Petr nebo jeho vnučky.

Miloš Forman (2009). foto: MAFRA

„Budou vzpomínat na Miloše Formana i třeba trošku netradičně, jak se o něm běžně úplně nemluví,“ řekla ředitelka Dusíkova divadla a členka spolku Formanova Čáslav Lada Bartošová. S ohledem na vládní protiepidemická nařízení bude odhalování busty i setkání členů Formanovy rodiny možné sledovat on-line na youtube kanálu města Čáslav.

Jack Nicholson dostal za roli McMurphyho ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem...
Otec a skorootec. Jan V. Kratochvíl, otec Radima Kratochvíla, v přátelském...

Umístění sochařského portrétu na fasádu filmařova rodného domu je součástí projektu Formanova Čáslav, jímž se město rozhodlo uctít památku slavného rodáka a zapojit se do prezentace jeho díla a odkazu. Formanův portrét ztvárnil výtvarník Jan Padyšák, jehož návrh zvítězil ve veřejné sochařské soutěži vyhlášené v roce 2019. Kromě města se na jejím pořádání podílely spolek Formanova Čáslav, Dusíkovo divadlo a Spolek sochařů České republiky.

Držitel dvou Oscarů a tří Zlatých glóbů Forman zemřel v roce 2018, bylo mu 86 let. V 60. letech minulého století se stal představitelem nové vlny českého filmu. Režíroval mimo jiné snímky Konkurs, Černý Petr a Lásky jedné plavovlásky. Od konce 60. let žil v USA. Světový úspěch mu přinesly zejména filmy Přelet nad kukaččím hnízdem či Amadeus.

Autor:
Témata: Film, Kultura